Книгата „Моят Вагнер“ на Маестро Пламен Карталов в Стара Загора

Втората премиера на книгата „Моят Вагнер” се състоя в събота вечер във фоайето на Държавна опера-Стара Загора. Събитието е част от програмата на 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Вагнер е познат у нас от 1983 г., когато в Софийски опера е представена „Танхойзер” с участието на Анна Томова-Синтова, а в Държавна опера-Стара Загора през 1984 г. с „Летящият холандец”. Сред публиката бе и Евдокия Здравкова-Хорозова, изпълнител в заглавието на Вагнер в Стара Загора.

Книгата на Маесто Карталов бе представена от д-p Eлoyc Билoнд pедактор на  cпиcание “Dоr Nоuо Аоrkоr”. Уводните думи бяха на издателя на книгата Иван Гранитски, който направи съпоставка с творчеството на Пламен Карталов и поета Гео Милев чрез думите на известния датски поет Емил Берхарн, който казва по повод на творчеството на Гео – „Вие сте цял пламенност”. Така и името на Пламен Карталов се свързва с интерпретацията му на огромния композитор Рихард  Вагнер  – с тази пламенност.

В представянето на книгата бяха показани откъси и от блестящите гастроли на постановките на Вагнер в чужбина. В Южна Германия пресата е била категорична – „Вагнер се върна в родното си място”. Овации са следвали постановките и в Болшой театър, и навсякъде по света.

Представящият книгата наблегна на интегралния стил на Маестро Карталов, при който  музика и това, което се случва на сцената, са едно цяло. За разлика от т.нар.”режисьорска опера” в Западна Европа, където концепцията е за представления, извън времето и пространството.

„Благодаря много на певците, които 10 години създаваха заглавията на Вагнер в Софийска опера и балет! Ние създадохме Вагнерова школа само с български певци, за което съм особено горд. Цяла година работихме по едно от заглавията, за да има такъв успех. Това лято предстои да представим 7-то от Вагнеровите заглавия” – каза Маестро Пламен Карталов.

Пламен Карталов създава впечатляващи със сценичната си интерпретация произведения от българските композитори Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Иван Спасов.

По негова инициатива се осъществяват грандиозни зрелищни оперни постановки на открито – „Ивайло“ от Марин Големинов и „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров, поставени на „Сцената на вековете“ на историческата крепост Царевец във Велико Търново, на същото историческо място, където се развива оперното действие.

По случай 400 години от рождението на оперното изкуство (1997 г.), Пламен Карталов създава фестивала „Опера на площада“, с който превръща най-големия софийски площад – „Александър Батемберг“, в сцена за мащабни оперни спектакли на открито, привличащи оперна публика от цял свят („Аида“, „Атила“, „Кармен“, „Княз Игор“, „Турандот“, „Севилският бръснар“, „Сватбата на Фигаро“, „Цар и дърводелец“, „Мадам Бътерфлай“ и др.). Създава и летния фестивал „Опера в парка“.

През март 2009 г. поставя за първи път в България операта „Дон Кихот“ на Масне. Също, за първи път в България, осъществява своя грандиозен проект – реализацията на гениалната тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер, посветена на 200-годишнината от рождението на композитора. От 2010 г. насам, всяка година поставя по едно заглавие от цикъла (”Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“), а през юни 2013 г., след премиерата на „Залезът на боговете“ (22 май 2013 г.), се играят неговите постановки на всичките части на прочутата тетралогия. „Пръстенът на нибелунга“ се играе за първи път в България и на Балканите и с неговото поставяне Софийската опера и балет се включва в световните тържества, по случай 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер.

Като режисьор гостува в САЩ, Египет, Австралия, Гърция, Кипър, Малта, Сърбия, Хърватия, Северна Македония, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Турция, Германия, Швейцария, Италия, Япония и др. Има реализиран обширен репертоар – поставя заглавия от Верди, Пучини, Масне, Делиб, Понкиели, Бизе и много още композитори.

Снимки Рад Димитров