„Бал с маски“ откри Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

На 26 ноември 2021 г. с премиера на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди, Държавна опера Стара Загора откри 51-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) .

„На прага сме на 51-вото издание на уникалния Фестивал на оперното и балетно изкуство, който ежегодно се провежда в нашия – Вашия оперен театър, обърна се към публиката в началото на събитието директорът Огнян Драганов.- Музиката е най-великото творение на човека. Облечена с човешкия глас и с танца, тя се превръща в огромно преживяване. Радваме се, че този фестивал вече за 51-ви път отваря завесата, за да бъде като една своеобразна витрина и да покаже онова, което обикновено, в редовната програма на нашия оперен театър, не можем да видим. За всички нас трябва да стои високата оценка и благодарността, че Община Стара Загора през всичките тези 52 години стои зад този фестивал като организатор. От средствата на града тя отделя, за да може да има това уникално преживяване за всички нас. Не само за Вас в залата. Целият колектив на операта – оркестър, хор, солисти, балет, технически служби се подготвяме специално за този форум.

Благодаря Ви, че преодоляхте страха си от корона вируса и дойдохте тук! Благодаря Ви, че напуснахте пространството пред телевизора и дойдохте тук! Операта и балетът винаги ще бъдат живи, защото те са изкуства, които дават голяма част от смисъла на нашия живот.

Безкрайно съм щастлив, че до мене е световно известната оперна звезда и артистичен директор на Държавна опера Стара Загора -Веселина Кацарова, на която давам думата“.

„Изключително съм щастлива, че стоя на тази сцената тази вечер. Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора за мен означава много. Нямаше да бъда това, което съм днес, ако го нямаше този фестивал. Преди много години от него започна всичко за мене като човек и като артист- каза Веселина Кацарова. – Следващата година ще имам 35-годишен юбилей да съм на сцена.

Благодаря на всички мои колеги, че можем да осъществим отново този фестивал, че той продължава и ще продължава. Вярвам в бъдещето! Обичам моята професия и това трябва да се предава на идните поколения. Традициите трябва да продължат. Горда съм, че съм старозагорка!

Благодаря на Община Стара Загора! Уважаема госпожо Желева, заместник кмет на Общината, без Вашата помощ не може да се осъществи нищо!

Оги, (Огнян Драганов- б.а.) това че нашата опера съществува, в много голяма степен се дължи на теб! Ти си изключително работещ човек! Казвам го като твой колега и артист! Благодаря!

Особено съм щастлива тази вечер да поднеса благодарността си като човек, като артист и от името на всички мои колеги на прекрасната, любима, харизматична жена и голяма оперна артистка Евдокия Здравкова-Хорозова, каза Кацарова. (Последваха дълги и бурни аплаузи).

Много пъти са ме питали кои са моите идоли . Бях дете, когато моят татко ме водеше редовно на опера. Вие ,уважаема Евдокия Здравкова, сте певицата, която ми отвори очите за операта и аз избрах да бъда оперна певица. Благодаря Ви, обичам Ви и много Ви уважавам!

Тази вечер спектакълът на „Бал с маски“ е посветен на Вас!“

Безкрайно съм развълнувана и благодарна! Искам да Ви кажа, че най-хубавите години от живота ми минаха в този град, на тази сцена. Затова благодаря и на Вас, уважаема публика, за толкова много години срещи с Вас. Благодаря Ви и много Ви обичам“- каза Евдокия Здравкова.

(Евдокия Здравкова получи Приветствен адрес, Почетния знак на Фестивала на оперното и балетното изкуство и голям красив букет).

Нека си спомним днес и за непрежалимия Камен Чанев. Днес се навършва една година от неговата кончина. Преди една година, на същата тази дата, той трябваше да пее на премиерата на „Бал с маски“. Така че, нека бъде с нас духом и да ни помага!“- каза Огнян Драганов.

„Операта я има защото, има Вас, има цялата тази обществена енергия на Стара Загора, която крепи културните институти- и операта, и театрите. Това е изключително важно! В много други градове не е така. Именно затова имаме такива силни изяви, какъвто е Фестивалът на оперното и балетното изкуство.

Пожелавам Ви прекрасни фестивални дни. Наслаждавайте се на музиката и на богатата програма! Обявявам 51-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство за открит! На добър час!“- каза зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

Поради ковид-пандемията три пъти беше отлагана премиерата на „Бал с маски“, но затова пък реализацията й беше впечатляваща. Първото впечатление е, че постановъчният екип уверено е приел принципите на интерпретиране на модерен театър, на ХХІ век, като се спазва съвършено партитурата. Дори може да се каже, че в известен смисъл „Бал с маски“ надгражда като постановка „Атила“ и Сънят на Пилат“. Съвършено изчистена сцена, обрано, но точно използване на мултимедия, вкарване на художественото осветление като „действащо лице“, разкриване на характери, социални групи, обществени взаимоотношения чрез цвета на костюма и особено чрез фантастичните маски. Браво на художника Каталин Йонеску-Арборе.

Режисьорът Славчо Николов винаги е търсил съвременен прочит на класическото произведение. Този път той открива причината за конфликтите в съвременното общество в липсата на контакти между хората, в отчуждението, в самокапсулирането, в размиването на ценностите. От липсата на комуникация се раждат фалшивите новини, много от които са с фатален край. Николов дистанцира всички действащи лица . Те са обладани от нестихваща жажда за реваншизъм, за мъст, за смърт…(Колко много прилича това на днешното българско общество?!) Единствено забранената любов между Рикардо и Амeлия им разрешава за един миг само да се докоснат…Сетне дългът ги разделя, за съжаление завинаги. Само те двамата и чистият и предан Оскар са в бели дрехи, за разлика от гмежа (И днес, макар и много рядко се срещат чисти човеци).

Под палката на проф. д-р Ивайло Кринчев, премиерата премина блестящо. Оркестър, хор, солисти се раздадоха максимално. Държавна опера Стара Загора с право може и трябва да се гордее със солистите си, на които биха се радвали европейските и световните сцени. Без никакви певчески и актьорски проблеми Ивайло Михайлов успя да влезе под кожата на граф Рикардо. Като всеки човек , макар на най-висок държавен пост, обичан от народа си, той се влюбва в съпругата на най-добрия си приятел. Много точно представи вътрешната борба между дълга, честта и вихрената любов. При Ренато на Александър Крунев конфликтът е от една страна срещу заговорниците срещу Рикардо, а от друга, след като разкрива срещата на Амелия с графа – неустоима ревност, предателство и убийство. Емилия Иванова в ролята на Оскар беше чаровна, динамична, предана на графа, находчива. Запомнящо е представянето на Даниела Дякова като Улрика , гадателката която разкрива съдбите на героите.

В ролята на Амелия дебютира сопраното Русалина Мочукова. Голяма певица, с много красив и обемен глас, с изваяни до последна нота арии, със завладяващо присъствие. Тази красива жена , раздирана между дълга на съпруга и майка и любовта, която без да иска я връхлита, показа и сила, и нежност, и жертвоготовност, и болка и печал. Безкрайно вълнуващо, със сълзи на очи, тя изпълни прощалната ария, с която моли разярения си съпруг да й разреши, преди да я убие, да се прости с единствения си син. Браво!

Държавна опера Стара Загора записа още един шедьовър в творческата си биография.

Росица Ранчева