Старозагорската художествената галерия среща деца с българското изкуство

Художествена галерия Стара Загора успешно реализира проект “20 срещи с българското изкуство“. Финансиран е от Министерство на културата.

„В проекта заложихме издаването на албум, който да включва 20 творби от постоянната експозиция на галерията, коментира за Dolap.bg ръководителят на проекта д-р Катя Тинева , уредник в галерията.- Насочен е преди всичко към деца и ученици. Към албума има приложения, които да за възрастови групи 5-7 г. и 8-10 г. Желанието ни е да приобщим възможно най-много деца, да предизвикаме интереса и вниманието им, творчески да подходят към творбите в нашата колекция.

Избраните творби са на големи имена в българското изобразително изкуство – Владимир Димитров- Майстора, Иван Линов, Лика Янкова, Никола Кожухаров, Иван Пенков, Петър Рамаданов, Никола Хаджитанев, Стоян Венев, Андрей Даниел, Маргарита Пуева, Иван Мърквичка, Снежанна Симеонова, Иван Кирков, Антон Митов и др. Те са част от постоянната ни експозиция – живопис, малко графика и скулптура. Така сме ги балансирали, че да има от първата и от втората половина на ХХ в. и да бъдат разнообразни като теми, сюжети, жанрове, подход“.

Проектът включва албум с книжно тяло и творчески задачи за деца, които са като приложение към него. Освен това има информационна страница към сайта на Художествената галерия Стара Загора. Има бутон „20 срещи“ . Като се натисне, се влиза в страницата на целия проект. За същия албум има качен дигитален вариант на сайта на галерията.

Албумът е направен на принципа на енциклопедичните издания. Насочва към различни детайли от произведенията. Разказва за художниците. Има прибавени и препратки на още художници, които или работят по същата тема, или създават творби, които са контрапункт.

Например „Спасяването на Самарското знаме“ се показва като произведение. Насочва се вниманието към отделни детайли, но в същото време се показва графика на Симеон Велков, която е по същата тема. Малко се разказва за битката при Стара Загора през 1877 г., т.е. какво се вижда на картината, малко за баталната живопис в българското изкуство. Т.е. книгата е структурирана на този принцип.

За всяка картина има насочващи отделни детайли, има разказ към тях и насочващи вниманието „подсказки“.

„Целта е да работим по-конкретно и постоянно с млади публики, да насочим вниманието им към отделни елементи от произведенията . Да дадем допълнителна информация към всяко произведения- обяснява Катя Тинева. – Ние имаме традиционни образователни програми, но времето изисква от нас да бъдем по-конкретни като се съобразяваме със спецификата на отделните възрасти. Поколенията се променят. Докосването до дигиталното е вече съвсем различно затова решихме, че дигиталният вариант е много хубава добавка към реалната книга. Едното не измества другото, но прави мост по един или друг начин. Може да се гледа през телефон, през таблет, на компютър, т. е. адаптирано е към всякакви дигитални устройства“- каза Катя Тинева..

Първоначалната идея е срещите с българското изкуство да се осъществяват в неформална среда на място в галерията. Партньори по проекта са II ОУ „Петко Р. Славейков“, ОУ „Кирил Христов“, СУ „Иван Вазов“, НУМСИ „Христина Морфова“, VI ОУ „Св. Никола“, НУ „Димитър Благоев“, ДГ № 10 „Светлина“, ДГ № 23 „Кипарис“, ДГ № 29 „Славейче“, ДГ № 68 „Патиланско царство“ и ДГ № 34 „Райна Княгиня“. Те проявяват активно желание да се включат в заниманията на място в галерията, да могат да се чувстват привлечени към нея. За съжаление поради пандемичните обстоятелства това засега не може да се случи. Намеренията на галеристите е да се изместят срещите във времето, за да се осъществят на живо. Студентите от Педагогическия факултет, които са със специалност „Педагогика на изобразителното изкуство и графичен дизайн“ са готови да участват в творческите дейности.

Изпълнението на проекта е дело на творческия екип от Художествената галерия Катя Тинева и Пламен Кирилов, който е дизайнер на албума. Дизайнер на приложенията е Ива Златева.

Росица Ранчева