Навършиха се 131 години от рождението на рицаря на сецесиона арх. Христо Димов

На 22 ноември 2021 г. се навършиха 131 години от рождението на забележителния архитект Христо Димов. Благодарение на неговия талант и изключителни архитектурни умения, построените по негови проекти сгради през 30-те, 40-те и 50-те години на 20 век, носят новата модерна европейска форма. Неслучайно той е наречен рицар на сецесиона (модерния западно-европейски стил).

Архитект Христо Димов е роден на 22.11.1890 г. в с. Яйканлий дн. Дъбово, Старозагорско. След завършването на гимназия заминава за Прага, където следва архитектура. Прекъсва на два пъти обучението си, за да участва във войните за национално обединение – 1912-1913 и 1915-1918 г. През време на Първата световна война служи във ІІ-ра армия, 2-ри гаубичен полк, 5-та батарея и ІІІ-та артилерийска бригада на 3-та дивизия, 5-та гаубична батарея на фронта в Македония като санитарен канонир. Носител е на войнишкия „Кръст за храброст“.
През 1921 г. завършва с отличие Чешката държавна политехника в Прага. След завръщането си в България се установява в Стара Загора.

От 1921 до 1924 г. е архитект на Община Стара Загора, а след това архитект на частна практика. Членува в Инженерно-архитектурната камара. Като началник на архитектурната служба към Областното инженерство в Стара Загора допринася много за плановото изграждане на селищата в областта и е един от инициаторите за създаване на благоустройствено дружество в града.

Той разработва и научни студии по балнеология и е утвърден като член-кореспондент на балнеоложкото дружество в Прага. Активно се занимава и с фотография. Още по време на войните заснема обекти, а по-късно и строежа на проектирани от него сгради.

Арх. Димов е един от основателите на откритото на 19 ноември 1943 г. Държавно средно техническо училище „Георги Бенковски“, днес Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ в Стара Загора. Там той е един от любимите и авторитетни преподаватели. В продължение на 20 години арх. Димов неуморно работи за създаването на квалифицирани кадри със средно образование за отрасъл строителство. Преподава всички архитектурни дисциплини. Собственото си ателие превръща в кабинет по архитектура. Огромната му библиотека е на разположение на учениците.

Проектантската дейност на арх. Димов е богата и продължава почти до края на неговия живот. Проектира много частни и обществени сгради. Проектант е на Минералните бани в Ягода, Овощник и Кортен, хигиенните бани в Кърджали и Джебел. По негови проекти са построени Втора прогимназия „Петко Рачов Славейков“- днес Средно училище „Максим Горки”, Първа прогимназия „Николаки Стоилов”- днес Средно училище „Васил Левски”- Стара Загора. След построяването на тези две големи училища през 30- те години на миналия век проблемът с училищната база в Стара Загора е почти напълно разрешен до края на 60 – те години на ХХ век. Проектира училищните сгради в селата Калитиново, Крива круша, Зимница, Преславен, Караново, Ветрен, Средногорово, Градина, Горно Паничерево, Долно Сахране, Елхово, Едрево, Могила, Ястребово, Шаново, Ягода, Николаево. По негов проект са построени Бактериологичният институт и Затворът в Стара Загора. Проектант е на църквите в Ягода, Медникарово, Казанка, Богомилово и Събрано – старозагорско; читалищните сгради в Енина, Дъбово, Шаново, Хаджидимитрово; хотелите на Старозагорските минерални бани, Ягода, Чирпан и гара Гълъбово, Ловният дом на Кортенските бани, музикална фабрика „Кремона“ в Казанлък, общинските сгради в Шипка, Николаево, Гълъбово, Богомилово и Загорци.В частен план това са: домът и клиниката на Ханчеви, къщата на д-р Маноилов, на д-р Трънков и др.

.Личният дом на арх. Христо Димов от 1923 г., обявен за паметник на културата с месно значение през 1977 г., е типичен пример за архитектурата в началото на века. Еднофамилната къща е първата проектирана сграда на архитекта, който е представител на „второ поколение архитекти“ завърнали се в България след дипломирането си в чужбина преди или след Първата световна война. Следвайки архитектурните тенденции на западноевропейския стил, арх. Димов еволюира от умерен геометризиран сецесион, през романтизъм, до визия, повлията от Баухаус, откривайки се в орнаменти и геометрия на сградата.

Днес, Къщата на Архитекта е креативно средище за изкуство, психология и споделяне на идеи „Различният поглед“.

За дългогодишната си проектантска дейност архитект Христо Димов е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен, орден “За гражданска заслуга” I степен и орден „Народна република България“ II степен.

По Решение на Общински съвет Стара Загора една от главните улици на старозагорския квартал „Железник“ носи името на арх. Христо Димов.

Умира на 14 март 1983 г. в Стара Загора.

Dolsp.bg