Музикалното бижу – камерен концерт „Пролет през есента“

Едно истинско музикално бижу бе камерният концерт „Пролет през есента“ в съботната вечер /20 ноември/ в Операта. Форматът „роял-глас-стихове“ бе обогатен от звука на кларинета. Изящният инструменталист Фернандо Фернандес от оркестъра на Държавна опера-Стара Загора показа класа и финес във владеенето на този инструмент. Звукът му не просто съпровождаше пианото и гласа, той беше кадифената им завеса, падащ красиво като балдахин.

А клавишите под пръстите на Мануела Манолова бяха като чист ромон на горски ручей – ту силни, ту нежни и приглушени. Овладяването и опитомяването на тази музика никак не е лесно и е предизвикателство за всеки музикант, който иска да се развива. Това доказаха с изпълненията си Мануела Манолова и Фернандо Фернандес – изпълнители с дълбочина, интелект и експресивност.

Сопраното Емилия Иванова е в истинския смисъл на това, което наричаме „ангелски глас“ – лиричен сопран с невероятни височини, много нежна, много изискана, много фина.

„Много харесвам камерна музика. Хората не трябва да я подценяват, не е лесна за изпълнение, многобагрена е, много е поетична, пренася те в друго измерение – на това, за което се пее“ – казва Емилия Иванова, представяйки програмата на концерта. „За да бъдеш верен на стила на камерната творба, която представяш, са необходими комплексни качества: опит, със сигурност. Езикът, на който се изпълнява съответната творба, трбява да се владее малко или повече. Талант…много неща са. Най-вече доста работа, много пеене, много мисъл…“

А Мануела Манолова добавя: „В цикъла „Шест немски песни“ на Луи Шпор, както и в Der Sennin heimweh на Ян Киловад нежната лирична мелодика се преплита с нотки на експресивност и драматизъм. Пълен контраст внася Концертната фантазия на Луиджи Басси. Една изцяло концертна пиеса за кларинет, изпълнена с много каденциращи моменти, бравурни елементи и дълбок драматизъм. Франц Шуберт, един от майсторите на песенния жарн, определян като „най-големият лирик на романтизма“ издига понятието „Lied“ до нови художествени висоти. Умело преплита в песните си фолклорни и сакрални елементи в една чиста и изящна мелодика на унес и фантазия. Не случайто Бетовен казва, че намира „божествената искра“ в песните на Шуберт.

За цялата изисканост на концерта допринесе и актрисата Биляна Райнова, която беше подбрала известни и не толкова стихове от големия български поет Пейо Яворов, смислово свързани с текстовете на песните и изпълненията в програмата.

Концертът „Пролет през есента“ е едно истинско постижение и украшение в програмата на Държавна опера-Стара Загора!

Уляна Кьосева

Снимки Рад Димитров