Атрактивен конкурс показва как да пържим завистливите езици

По идея на Емил Гиргинов -методист в Регионлна библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора, трите водещи библиотеки при селските народни читалища „Димитър Наумов -1908“ – Преславен, „Пробуда-1928“- Змейово и „Развитие -1878“- Дълбоки от община Стара Загора , организираха и проведоха кампания за насърчаване на четенето и онлайн конкурс на тема „За четенето с вкус или как да пържим завистливите езици. Кулинарни рецепти от краеведски и художествени произведения “. Те посветиха проявата на 150 години от първата българска готварска книга на Дядо Славейков.

Жури в състав Снежанка Маринова – краевед; д-р Станимир Станков – директор на РЗИ – Стара Загора и Дилян Бакалски – художник отличи следните участници:

І категория: Цитат/и/ от художествени произведения от български автори с описания на вкусна храна или напитки и на тяхната употреба.

I място

Емили Николаева Вълева – 2 А клас, 13-то ОУ „ Паисий Хилендарски”, гр. Стара Загора

II място

Малина Витанова – НЧ „Пробуждане – 1870”, с. Спасово, общ. Чирпан

IIІ място

Клуб „Сръчни ръце” при НЧ „Съзнание – 1894, с. Асеновци, общ. Левски, обл. Плевен

І категория: Цитат/и/ от художествени произведения от чужди автори с описания на вкусна храна или напитки и на тяхната употреба.

І място

Ивана Димитрова Узунова – НЧ „Пробуда – 1928“ с. Маджерито, общ. Стара Загора

ІІ място

Стефка Борисова Николаева – с. Асеновци, обл. Плевен

ІІІ място

Мария Русева Димитрова – НЧ“Наука – 1905″ с. Шаново, общ. Мъглиж

ІІ категория: Цитат/и/ от краеведски произведения с описания на вкусна храна или напитки и на тяхната употреба; кулинарна автентична рецепта от населеното място, община, регион.

І място

Роберта Желязкова – 2 А клас, 13-то ОУ „Паисий Хилендарски гр. Стара Загора

ІІ място

Библиотека при НЧ „Борис Беров – 1903“ с. Тъжа, общ. Павел баня

ІІІ място

Грета Колева – І-ви курс, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” гр. Стара Загора

ІІІ категория: оригинални или сканирани /снимани/ авторски рисунки на ястия или напитки и на тяхната употреба, описани в краеведски или художествени произведения.

І място

Екатерина Драгиева – ІІ-ри А клас, 13-то ОУ „Паисий Хилендарски” гр. Стара Загора

ІІ място

Децата от ІІ-ри А клас, ОУ „Васил Левски” гр. Чирпан

ІІІ място

Ванеса Георгиева – 12г., с. Преславен, общ. Стара Загора

Всички участници и отличени ще получат грамоти за участие и дипломи.

Идеята ни е през 2022 година кампанията да се разгърне и стане национална, сподели за Dolap.bg Стойка Генова библиотекар и читалищен секретар на НЧ „Димитър Наумов-1908“ село Преславен. – Първото издание бе насочено към библиотеки, училища и граждани, но ще помислим през следващата година как да се включат и детските градини. Съжалявам, че не успяхме да убедим повече колеги от читалищата в региона да се включат, но си обещаваме във второто издание да успеем да афишираме по-широко библиотечната инициатива.

Надяваме се здравната обстановка да е благоприятна и да подредим кулинарна изложба от ястия приготвени по цитати от книги, с които участниците се включиха в конкурса.

Ще подредим изложба от творбите нарисувани по откъсите от книгите . Дай Боже живот и здраве, ще направим на живо официално откриване на кампанията в деня на книгата през месец април.

Щастлива съм, че Емил Гиргинов сподели точно с нас идеята за интересната кампания и ни се довери. Удовлетворена съм от екипната работа с колегите от Змейово и Дълбоки и резултатите, които постигнахме. Благодарност на Дилян Бакалски, автор на пеперливото лого на кампанията. Благодарим на нашите медийни партньори: Радио Стара Загора, Долап БГ, вестник „Национална бизнес поща“,, Пътуващите книги“ и Darik News.bg Стара Загора.

Благодарим на всички участници за интересните, атрактивни цитати и снимки с пожелание за здраве и нови творчески успехи и през следващата година!“- пожела Стойка Генова.

Росица Ранчева