Цяла седмица славейковци славят патрона на своето школо

Днес е последният ден от изключително интересните инициативи в Славейковите дни във Второ основно училище „П.Р.Славейков“. Цяла седмица учениците създадоха различни събития – изложби, конкурси, картички, аудио-книга и др. Твориха със сърце и отдаденост в чест на патрона на училището.

На 16 ноември с голям интерес учениците от III Г клас се запознаха с готварските рецепти на дядо Славейков и издадоха своя малка книжка с тях. Много от децата   приготвиха вкусни ястия у дома със своите родители.Учениците от IV В клас рецитираха произведения на Дядо Славейков и изработиха книжки, посветени на патрона на училището.Своеобразна Крумиада се получи (с в часовете по история и цивилизации в 6 клас. Тя се поде с артистичен прочит на „Крум Ясновидец“ от поетическия сборник „Епически песни“. Часовете завършиха така, както и започнаха, с  „Честити ни Славейкови дни!“.Учениците от прогимназиален етап се запознаха с факти, свързани  със забележителния  културен подвиг- 150 години от Славейковия превод на Свещеното писание. На седмокласниците интерактивно бяха представени сентенции и цитати от Свещеното писание под наслов „Знанието е сила”. В този ден учениците от III „Д“ клас подредиха на табла – Ретро албум от снимки на писателя, семейството му, неговата къща и биографични материали, които го представят като един от най-важните културни деятели в епохата на Възраждането и след Освобождението. Освен книжовник, будител, родолюбец, политик, Славейков е и кулинар. С много старание учениците от класа преписаха рецепти от „Готварска книга на Дядо Славейков“ и ги представиха във филм.

В Славейковите дни от 15 до 19. ноември 2021 година петокласниците отдадоха заслужена почит и преклонение към светлата личност на Петко Рачов Славейков, като се съревноваваха в онлайн конкурс за художествено изпълнение на стихотворението ,,Татковина”, превърнало се в химн на училището. Така не просто пазят духа на Славейков от забрава, но с гордост и вълнение изричат думите „ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ”. Повече от 30 ученици се включиха с ентусиазъм в инициативата, организирана от преподавателката по БЕЛ Дида Мирчева. Комисия изгледа видео клиповете на участниците и определи най-добре представилите се рецитатори.

Първо място – Боримир Диянов Бонев – Vб клас

Второ място – Бистра Евгениева Генова – Vб клас;

Дара Мирославова Русева – Vд клас;

Самуил Живков Жечев – Vд клас;

Трето място – Павел Чавдаров Кочев – Vв клас;

Радосвета Стоянова Николова – Vа клас

Поощрителна награда – Камен Евгениев Генов – Vб клас

„Славейковите слънца“ огряха отново училището на 17 ноември – патронния празник. Тази есен вече и във виртуалното пространство. Докоснете се до създаденото  от ръцете на славейковите наследници, в които горят таланти и любов към познанието.

http://www.ou2sz.com/2021/11/blog-post_19.html

Аудио книгата с избрани стихотворения  от Петко Славейков, която Студио „Словесно – изпълнителско изкуство“ и II Б клас представят в седмицата на Славейкови дни.

Връзка към книгата: https://read.bookcreator.com/ml2o355PfRRt2CvYXYbaNnj2Icv2/G95Q9VUGQKKDLrw7nM8XNQ

Екип на Долап.бг