Осмото чудо на света – църквата „Свети Георги“ в Етиопия

Какво си мислите, когато чуете Етиопия? Пустиня, странни животни, туземци в цветни дрехи, вулканът Далол… А знаете ли, че това е една от първите християнски държави в света? Някои източници твърдят дори, че не Армения, а именно Етиопия държи първенството!

Още през 330 г. н. е. кралство Аксум, в което вече от дълги години мнозина изповядват Исусовото учение, приема християнството като официална религия. От тогава до наши дни то играе важна роля в живота на етиопците. А вярващите създават големи и малки светилища в скалистите недра на своята родина. Така Етиопия се сдобива с някои от най-уникалните скални църкви в света!

Ако някога сте чували за църквите на Етиопия, то със сигурност познавате и светилищата на цар Лалибела. Преданието разказва, че когато царят се възкачва на трона на Етиопската империя през 12 век, той решава да построи нова религиозна столица, която да замести наскоро завладения от мюсюлманите Йерусалим и с помощта на ангели изсича в скалите на град Роха 11 църкви. Днес град Роха носи името на легендарния цар Лалибела, канонизиран от етиопската църква, а църквите му са едни от най-забележителните християнски светилища в света.

Подобно на скалния град Петра, църквите на Лалибела са издълбани в скала, без да са употребени други материали като дърво, хоросан или цимент. Те са групирани в три комплекса, разположени на различни места из града. Комплексите са свързани помежду си с тунели, издълбани в скалата.Лалибела е един от най-свещените градове в Етиопия и е известен със своите изсечени скални църкви.

Църквата Свети Георги, със сигурност е най-красивата, вълнуваща и най-добре запазена от 12-те скални църкви, построени в скалистия район на Лалибела и известни на всички, защото са построени, за да пресъздадат Небесния Йерусалим и земния Йерусалим.

Тази църква е била последната построена в хронологичен ред,  датира от 13 век сл. Хр. и е направена при управлението на крал Гебре Маскел Лалибела, от късната династия Загве.Смятана за осмото чудо на света, тя има формата на гръцки кръст. Построена е чрез изкопаване на вулканичния туф, отгоре надолу и е заобиколена от дълбоки окопи с дълбочина на изкопа 12 м.

В този район има общо 11 църкви, изградени в скала, които са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, но тази се счита за най-известната. Това е монолитна църква и място за общение за вярващи от етиопската православна църква Тевахедо в района на Амхара, която е изградена от утаена скала с вулканичен произход.

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че е пропаднала в земята, тя всъщност е правена в посока отгоре-надолу. Размерите на комплекса са 25 х 25 х 30 метра. Ако погледнете снимките на църквата от въздуха, може да изглежда невъзможно да влезете в нея.Но не се притеснявайте, има каньон, който е разширен с тунел и води до църквата.В църквата има обикновен олтар, посветен на св. Георги и реплика на кивота, съдържащ каменни плочи с Десетте заповеди.

Църквата е изсечена на малко повече от 12 метра дълбочина, като покривът ѝ образува формата на гръцки кръст. Има 12 стени с прозорци и врати. Благодарение на дренажната система и може би заради по-голямата устойчивост на скалата, това е най-добре запазената църква в Лалибела.

Казват, че самия Свети Георги е посетил мястото още по време на създаването на църквата и е оставил отпечатъци от копитата на коня си в скалата. Тези легендарни стъпки могат да бъдат видени в коридора водещ към църквата от юг. Свети Георги е покровител на нацията в Етиопия.

Още по темата

Видео https://www.youtube.com/watch?v=HBq_zOzhTqw&t=1s

http://www.interesnimesta.com/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F/