Рецептите на EVIAs Kitchen – Селски хляб без месене

Огромна благодарност на Евгения Атанасова от EVIAs Kitchen за предоставената специално за Долап.бг рецепта

СЕЛСКИ ХЛЯБ без месене

3 ½ ч.ч. брашно от лимец

1 ч.л. бакпулвер

1/3 ч.л. хималайска сол

1 равна ч.л. кокосова захар

¼ ч.л. сминдух на прах

 

½ ч.л. сода бикарбонат + 1 с.л. оцет

1 ч.ч. вода

1-2 с.л. шарлан или олио от гроздови семки или зехтин

Фурната се загрява на 170 градуса с обдухване /или 185 без обдухване/. В съд се смесват първата група сухи продукти и се разбъркват. В празна чаша се слага содата, погасява се с оцета и се допълва до горе с вода. Тази смес се добавя към сухата смес, като се разбърква с лъжица. Оформя се мека, влажна топка, която се изсипва върху намаслена хартия за печене и евентуално отдолу и отгоре се поръсва малка царевично или брашно от лимец и леко с ръце се оформя сплескана питка, която по желание се поръсва със сусам. С помощта на нож се разрязва на квадрати/маркира отгоре. Пече се около 10-15 минути на 170 градуса с обдухване до надигане, после температурата се намалява на 160 градуса с обдухване /или 170 без/ за още около 20-25 минути.

EVIAs Kitchen e здравословно кулинарно училище и мобилна кулинарна работилница за здравословна храна за малки и големи.

 При желание на групи деца и/или възрастни, кулинарното училище пристига на заявеното място /или в залата на Народно читалище „Родина”, Ст. Загора/ и представя в реално време приготвяне на бързи и лесни здравословни хапвания. Участниците в работилницата получават свои самостоятелни порции от всичко демонстрирано на живо, а после хапваме заедно. Ако има деца, при желание те се включват в готвенето и така, забавлявайки се, разбират за значението и качествата на полезната храна. Доброто хранене е особено важно, за да растем и се развиваме здрави и да осъществим пълния потенциал, които ни е даден от природата и живота.

 EVIAs Kitchen изнася презентации, демонстрации и дегустации за малки и големи, лекции за различните аспекти и форми на доброто хранене и здравословния начин на живот.

  Организира и Бутикови кулинарни събития /по заявка или по интереси/, както и кетъринг услуги, отново с качествени, естествени продукти в приятна атмосфера.

 Сътрудничи на здравословната интернет платформа “Инфинити мувинг дизайн” и разработва авторски рецепти за заведения за здравословно хранене.

 Досега EVIAs Kitchen е организирала над 47 работилници и кулинарни събития в Стара Загора, Димитровград, Казанлък, Нова Загора, Хасково и е била част от много други прояви в Южна България.

 Мото: „Здравето винаги е на мода”.

  Зад това EVIAs Kitchen стои Евгения Атанасова с над 29-годишен опит и практика в здравословното хранене /от 1992 г./. С няколко предавания по темата в ТВ Загора /Ст. Загора/ и ЕTV, с опит като готвач в бившия специализиран ресторант „Библиотеката” в Стара Загора, в кетъринга и поръчковите торти, хапки и плата, приготвени с пълноценни, истински продукти. С голям опит в организирането на кулинарни събития, част от организационния екип на фестивала “Здравей, здраве”, Стара Загора.

 „Бях на 16 години, когато започнах да се вълнувам от това как храната влияе на тялото и здравето ни. Извървях дълъг път, когато все още нямаше достатъчно информация или интернет, учех сама чрез опита и желанието да разбера кое е най-добро за човека. Постоянно надграждам своите знания и следя най-новите научни открития в тази област. Вярвам, че като хора имаме много общи неща помежду си, но също съм се уверила, че всеки от нас е индивидуалност, която аз уважавам. Изпитвам любов към готвенето и създаването на рецепти, които са достъпни за всеки, и същевременно са вкусни и добри за нас. Не вярвам, че ако нещо е полезно, то не е вкусно. Не – просто не е приготвено и съчетано добре. Убедена съм, че може и да е вкусно, и да е полезно. Ние сме част от природата и тя е сътворила най-доброто за нас.”