От утре започва Рождественският пост

Всяка година от 15 ноември започва Рождественският пост и завършва на 24 декември. Той е втори по своята продължителност след Великия пост. Четиридесетдневен е и не е така строг като Великденския и Богородичния пост.
В навечерието на поста, на 14 ноември, се отбелязват Рождественски заговезни. Провеждат се с взаимно опрощение и заговяване (консумиране на блажна храна), с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.
През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично и на 6 декември – Никулден, се разрешана и риба.
Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си,  като му съобщи и мнението на лекаря.
Определен брой постни дни, непосредствено преди Рождество Христово съществували още от времето, когато празникът бил честван заедно с Богоявление. Св. Теофил Александрийски говори за дванадесетдневен пост по това време. По-късно, когато цялата Църква започнала да отбелязва Рождество Христово отделно от празника Богоявление, Богоявленският пост бил сведен до един ден.
През Коледните пости не се разрешава венчание от Коледни заговезни до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Благи манджи и леки пости!

Dolap.bg