5000 деца от начална образователна степен ще учат присъствено от вторник

От 16 ноември 2021 г.(вторник) близо 5 000 ученици от всичките 11 400 от първи до четвърти клас в Старозагорска област ще могат да се върнат в училище. Вече са получени 20 000 щадящи теста, съобщи Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието в града. Те  ще са достатъчни за две седмици. След това, в зависимост от ситуацията, ако се налага ще бъдат доставени допълнителни партиди. Учителите без зелен сертификат също трябва да се тестват, за да могат да се върнат в клас. Техните тестове ще бъдат закупени от училищата.

Веднага след получаване на тестовете запозна раздаването им, най-напред в училищата на община Стара Загора. В 27 училища, в 237 паралелки учат 5246 ученици от първи до четвърти клас, съобщи за медията ни Станимира Димитрова, началник на общинския отдел „Образование“. Присъствено ще започнат училище 2211 малки ученици в 121 паралелки. Причина за това са родителите им, от които над 50% са дали писмено съгласие. По данни в Общината с над 70% съгласие са СУ „Максим Горки“ -88%, НУ „Димитър Благоев“-87%, ОУ „Кирил Христов“ и СУ „Железник“-79%, ІІ ОУ „П.Р.Славейков“- 75%, V ОУ „Митьо Станев“ 73%. Пълен отличник е ОУ „Христо Ботев“ в село Хрищени при 100% декларирано съгласие на родителите. Процентът на декларирано съгласие при другите училища е около и под 50%. В три училища няма да има присъствено обучение. Това са НУ „Зора“, ОУ „Самара“ и СУ „Христо Ботев“ Стара Загора.

Причините за отказа на родителите на децата им да се направят щадящи тестове е притеснение от тестовете, недобра информираност и преди всичко-незаинтересованост от образованието на децата им.

По думите на Татяна Димитрова във всички училища е създадена нужната организация за провеждане на тестовете на децата. Оформени са екипи от учители и доброволци – родители. Има обучителни видиа. Има възможност да се командироват в помощ медицински специалисти от гимназиите, които все още учат онлайн. Изискването е всички са имат зелен сертификат.

Росица Ранчева