С тържествена вечер Стара Загора отбеляза 40 години от изстрелването на спътниците Интеркосмос България -1300

На 11 ноември 2021 г. в Стара Загора се проведе тържествена вечер, посветена на 40 години от изстрелването на изкуствените спътници Интеркосмос-България -1300. Директорът на Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките и на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора доц. д-р Алексей Стоев подчерта, че това е едно от най-значимите български научни постижения в областта на космическите изследвания, свързани с програмата България-1300. Тя е осъществена през 1981 година в чест на 1300-годишнината от създаването на Българската държава и включва два изследователски спътника. Първият спътник Интеркосмос България 1300 е изстрелян на 07.08.1981 г. в почти полярна орбита с височина около 900 км, с комплекс от 11 български научни уреда за измерване на плазмата и за изучаване на йоносферно-магнитосферните взаимодействия, както и от лазерен отражател за геодезични измервания. Вторият спътник „Метеор Природа“ с научна апаратура за дистанционно изучаване на природните ресурси на Земята, разработена с участието на българските учени, е изстрелян на 10.07.1981 г. на слънчево-синхронна орбита 650 км. Научните резултати, получени от обработването на спътниковата информация се използват от целия свят и се публикуват и до днес.

Доц. Стоев разясни подробно кои и какви уреди или цели съоръжения в спътниците са старозагорско производство – на Хранмаш, „Берое“, ЗЗУ .

Проекта за монумент на спътника „Интеркосмос 1300“ представи Олег Стоилов, директор на Търговско-промишлена палата Стара Загора и председател на Граждански клуб „Липа“, по чиято инициатива се реализира идеята. Мястото вече е уточнено. То е югозападно в парк „Артилерийски“ и ще бъде срещу входа на бъдещата универсална сграда „Арена Стара Загора“. Монументът е третото копие на изстреляния преди 40 години спътник „Интеркосмос България 1300“.

На събитието присъства и Александър Белкин, управител на компания ПАНХИМ, част от ПЛАЗИТ-ПОЛИГАЛ ГРУП . Фирмата ще дари поликарбонатни и акрилни листове за изграждането на  градската среда и интериор в размер на 30 000 лв. Събитието се предаваше и по ZOOM– платформа. От там се включи Иван Тотев, управител на Верея -пласт. Той ще направи дарение за изграждане на фото-волтаична система на монумента. Ще има и собствено захранване. Третото дарение от 5000 лв. направи клуб ЛИПА по сметката на дарителския фонд

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

IBAN: BG02FINV915053BGN0DJ4D

банков код: FINVBGSF

Основание: дарение монумент спътник

Отчетен беше и националният конкурс, иницииран от ПАНХИМ – Стара Загора „Идеи за приложение на поликарбонатни плоскости“, в който участва и проектът  Монумент Интеркосмос България – 1300“. Свои разработки са представили 8 автори – ученици, студенти и млади специалисти. Първият е на сестри архитектките Цветана и Пламена Гогошеви. Всички получават по 500 лв. награда. Първо щедро дарение, в дарителската кутия, направи д-р Пламен Яковлиев, който приветства идеята. Паричната си премия дариха за каузата и сестрите Гогошеви. Работният проект, който те ще разработят, също ще бъде дарение. Конструкторският проект на инж. Сребрин Събев, член на Граждански клуб ЛИПА, също ще бъде дарение.

На тържеството присъства и съпругата на проф. Митко Гогошев – един от основните двигатели на космическите проекти – доц. Цветана Гогошева.

Организатори на тържествената вечер бяха Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин Стара Загора Регионален академичен център Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА, с подкрепата на Община Стара Загора.

Зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова поздрави всички участници в събитието, които радеят да се възстанови славата на Стара Загора като космически град.

Долап.БГ