Балет без граници представя Старозагорската опера

На 16 ноември 2021 г. от 19:00 часа Държавна опера-Стара Загора Ви кани на второто представяне на балетния триптих от съвременни творби „Балет без граници“. Премиерата беше през месец юли на сцената на Античен форум „Августа Траяна“.

В една вечер ще видите авторските спектакли на трима успели по света български хореографи Христиан Бакалов, Калоян Бояджиев и Владимир Ангелов. Обединяващото заглавие „Балет без граници” включва в себе си идеята от една страна за изкуството балет без географски бариери, а от друга – творческата свобода в съвременния танц извън ограниченията на конкретни техники, жанрове и стилове.

ОДА

Хореография, сценография, костюми, осветление Христиан Бакалов

Музика: „Есенна елегия“ на Панчо Владигеров, „Vide cor meum“ на Патрик

Касиди,

Болеро“ на Морис Равел, „Bleu Booknotes“ на Макс Рихтер

хореография Калоян Бояджиев (Норвегия)

PICTURE PERFECT

E творбата, която ще представи Калоян Бояджиев. В превод това означава „Съвършена картина“.

Всъщност това е жаргонен израз, който се използва, когато се прави фотография. Фотографираният трябва да замръзне в идеалната поза, да е усмихнат, привлекателен, сякаш позира за корица на списание. Идеята е провокирана от значението, което модерното общество отдава на външния вид и бясното желание на хората да изглеждат като супер модели. Обществото е забързано, прави си изводите за един човек от моментното впечатление, без да си прави труда да го опознае. Никой не се интересува какъв човек си, а как изглеждаш. На това се дължи и стремежът към перфектния вид. Красотата се свежда до определен стандарт, а за мен тя е сложно понятие, нещо което не се поддава на шаблонизиране. Измежду предложените от мен заглавия, това е хореографията, на която се спря Силвия Томова. Винаги се опитвам да правя хореографии с нечетен брой танцьори и тази творба не прави изключение – участват седем изпълнители. Музиката е електронна и минималистична, представлява колаж, който сам съм подбрал.”- споделя хореографът Калоян Бояджиев. Хореографията, която се показва в Стара Загора е първата авторска творба, с която Калоян се представя пред българска публика.

КАКА ФОНИЯ

от Бах до Бейби Шарк

закачлив и смущаващ анти-балет в един акт

Хореография, режисура и драматургия: Владимир Ангелов (САЩ)

Музика: колаж от барокови и класически музикални деликатеси от Йохан Себастиян Бах, Антонио Вивалди, Георг Фридрих Хендел, Волфганг Амадеус Моцарт, Людвиг ван Бетховен и Атонин Дворжак, интерпретирани и модернизирани от редица съвременни композитори. Новата балетна продукция озаглавена „какаФония“ е едноактна сюжетна комедия в стила на съвременен танц-театър.

В историята се разказва за една млада жена – кака Фония, която попада в какафония от неочаквани обстоятелства и епизоди на път за една ежедневна задача. Преминавайки през редица премеждия, тя успява да постигне скромната си цел, като междувременно научава много неща за хората с които се сблъсква, както и за самата себе си. Тя също намира нови приятели които и помагат и променят нейния мироглед за живота.

Тази нова творба е създадена специално за балетната трупа на Стара Загора, и през лятото бе нейната международна и премиера. Хореограф, режисьор и автор на оригиналното либрето и драматургия е Владимир Ангелов.

Танцовата лексика, движенческият стил и хореографията на Ангелов за новата постановка е компилация от различни танцови жанрове през вековете. В творбата са включени класически, нео-класически, съвременен и джаз балет, спортни танци, български народни танци, арабски национални танци, американски хип-хоп, модерен танц, танцтеатър и физически театър. Музиката включва барокови и класически популярни музикални теми, които са осъвременени, джазирани и електронизирани от съвременни композитори.

Относно новата постановка Ангелов споделя, че „Новата хумористична творба е какаФония от танцови стилове, полифония от контрастни идеи и симфония от оптимизъм и надежда.“ Ангелов споделя, че някой от неговите вдъхновения идват от гръцкия античен философ Аристотел, който споменава, че един добър спектакъл трябва да плени зрителите емоционално и да „накара публиката да се смее, да плаче и пак да се смее“ в рамките на един час.

В сферата на хореографията, комедията наистина представлява огромна трудност и е добре познат творчески парадокс“– Ангелов продължава – „По-лесно се създават трагедии и драматични танци, отколкото комедии и произведения с чувство за хумор, които са уникални и рядкост в репертоара на балетните трупи по света. “

Във връзка със заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера-Стара Загора зрителите ще влизат след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведено до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.

От 08.11.2021г. за зрителите, които нямат такъв сертификат, Държавна опера-Стара Загора осигурява подвижна лаборатория за направата на бърз антигенен тест. Лабораторията ще работи един час преди началото на представлението.

Тестовете, направени в подвижната лаборатория са за сметка на Държавна опера-Стара Загора и ще се извършват срещу закупен билет. Тестът важи 48 часа.

В случай на положителен резултат, закупеният билет се презаверява за друг спектакъл.