Стара Загора извика два пъти на бис виртуозния цигулар Светлин Русев

Пред притихналата, рехава, но пък сърцата публика в залата на Държавна опера-Стара Загора снощи /10 ноември/ се случи истинско чудо. Виртуозният цигулар Светлин Русев представи със своето изпълнение безграничните възможности на човешкото същество, безпределния си талант на докоснат от Бога творец, безкрайността на една дарба, изкована с много труд и упоритост.
„Колкото и да знам, че съвършенството е безгранично, трудно ми е да си представя нещо повече отвъд музицирането на Svetlin Roussev . Невероятно е да се слушаш тази музика, и да повярваш, че я материализира човек. На пръв поглед – уж небрежно артистичен и земен, с едно специално куфарче в ръка, винаги с него. Всички имаме страхове от едни хора, които ако отворят и докоснат по определен начин куфарчетата си, могат да унищожат света. Той е от другата страна. Когато докосне Страдивариуса от своето куфарче, вероятно може да спаси света. И да убеди онези, другите, че този свят има за какво да съществува.
Благодаря, този път в качеството си на обикновен слушател – на State Opera – Stara Zagora !“ – писа емоционално във Фейсбук концертмайсторът на Операта Младен Станев.
Цели 15 от зрителите се престрашиха и се възползваха от безплатните Ковид-тестове, които Държавна опера-Стара Загора осигурява преди представлението на място. Няма извинение за не-пълната зала от рода на „в Стара Загора симфоничните концерти не се радват на внимание“.
Това беше един МНОГО специален концерт. Тук оркестърът беше мобилизиран до край да даде най-доброто от себе си и да е на висотата на виртуоза. Тук музикантите удоволстваха и бяха възпламенени. Тук Маестро Ивайло Кринчев беше блестящ водач, а солистите-инструменталисти – изключително прецизни и органични.
Незабравима вечер!
Минути след края си писахме с една прекрасна Райна Димитрова, която беше с дъщеря си Фрида. Много ценни за мен думи:
„Уле, не знам как да ти благодаря. Беше великолепно. А като излизах от залата чух една жена да казва – Тази вечер се почувствах нормално. И аз така.“
Заповядайте пак и пак и пак в Операта. Музиката лекува, разбирате това, нали?
И не се страхувайте от страховете си.
Уляна Кьосева

ПРОГРАМА

Хектор Берлиоз – Увертюра “Римски карнавал” оп.9

 Камий Сен-Санс – “Хаванеза” за цигулка и оркестър

 Габриел Форе – “Пелеас и Мелизанда” – оркестрова сюита оп.80

  1. Prelude
  2. La Fileuse
  3. Sicilienne
  4. La Mort de Melisande

Камий Сен-Санс – Каприз във форма на валс за цигулка и оркестър оп.52

 Жорж Бизе – “Арлезианката” сюита №2 за оркестър

  1. Pastorale
  2. Intermezzo
  3. Menuetto
  4. Farandole

 Камий Сен-Санс – “Интродукция и Рондо капричиозо” за цигулка и оркестър оп.28