Днес почитаме паметта на Св. великомъченик Мина – покровител на семейството

На 11 ноември се почита също паметта на Виктор и Викентий

Православната църква почита на 11 ноември паметта на Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава „месечина, Луна“.

Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, на хората, поели на дълъг път. На всички, които са загубили нещо,помага им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Той бил египтянин и изповядвал християнската вяра.

Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията,

а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж, на тържество в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството.

Св. Мина бил заловен и жестоко измъчван,

накрая отсекли главата му. Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали с почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

В народните представи Свети Мина бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. От днес започват „Вълчите празници“, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджули и други зли сили.

На 11 ноември се почита също паметта на Виктор и на Викентий.

Виктор бил войник при император Антонин (138-161 г.) в Италия, който преследвал християните. Виктор отказал да принесе задължителната жертва на боговете и бил подложен на мъчения, но ги преминал невредим. При всички жестоки мъчения, на които бил подложен Виктор, присъствала младата християнка Стефанида. Тя видяла слизащите от небето венци – за него и за нея, започнала да слави подвига на мъченика и заедно имали мъченическа смърт на 11 ноември 213 г.

Викентий бил дякон във Валенсия, Испания, при император Диоклетиан. Пострадал за вярата си и бил мъченически убит през 235 г.

Днес имен ден празнуват всички с имената: Мина, Минка и Минчо, Виктор, Виктория, Викентий.

Долап.БГ честити празника на всички именници!