Учебници „говорят“ с помощта на десетокласник

Първите „говорещи“ електронни учебници у нас са вече на разположение на учениците от 1. до 4. клас. Те са по български език и литература, математика, родинознание, околен свят, човекът и природата, човекът и обществото и са част от дигиталната плтаформа е-просвета 2.0.

Текстовете на уроците и задачите са озвучени от компютърен глас с подходящо темпо и дикция. Така най-малките ученици ще търсят по-рядко помощ от родителите си по време на дистанционното обучение, казват от издателство „Просвета“:

„Искаме да е лесно на децата, а и на техните семейства. Затова голяма част от електронните ни учебници за начален етап вече разполагат с т.нар. компютърен прочит. Ако Вашето дете е в 1. клас и се затруднява да разчете условието на задачата, учебникът ще му го прочете сам и това става, като се натисне един бутон“, обяснява Владимир Кръстев, директор на „Просвета Либри“.

Иновативният софтуер е дело на Радостин Чолаков, ученик от 10. клас, в Природоматематическата гимназия в Пловдив. 16-годишното момче се занимава с програмиране от ранна възраст и вече има зад гърба си множество отличия, спечелени състезания и успешни проекти.

„Онлайн часовете са съкратени и децата нямат достатъчно време. Благодарение на съвместната ни работа с Радостин, новата функция ще бъде в помощ не само на първокласниците, но и на учениците от 2., 3. и 4. клас, които четат по-бавно. Ще спести доста време, както на тях самите, така и на родителите им, което е нашата основна цел“, допълват от издателството.

Озвучените страници правят е-просвета изключително подходяща и достъпна за деца с увредено зрение.

Закупилите абонамент за достъп до платформата до 18 ноември платформата ще могат да я използват без заплащане в продължение на 30-дневен тестов период. В рамките на кампанията „ВЗЕМИ И ТЕСТВАЙ БЕЗПЛАТНО“ https://www.e-prosveta.bg/, инициатива на „Просвета“ и А1, всеки може да избере абонамент и да получи свободен достъп до цялото съдържание, а накрая да реши сам – да продължи абонамента, или да се откаже без неустойка.

На панаира на книгата във Франкфурт платформата е-просвета получи голямо международно признание – тя спечели специалната награда на журитo в конкурса „Най-добър учебен материал в Европа“ (BELMA) за 2021 г.