Преди 30 години излезе брой 1 на вестник „Математическа поща“

Точно преди Коледа, през 1991 г., в печатница „Литера принт” в Стара Загора бе отпечатан първият брой на вестник „Математическа поща“. За хубаво или за лошо … сигурно никога няма да знам.

Ето какво четем в уводната статия на първия брой на вестника:

Уважаеми читатели,

Пред Вас е първият брой на новия вестник „Математическа поща“. Това ще бъде специализирано издание, което ще подпомага в учебната дейност учениците, ще им предлага интересни и полезни материали,свързани с елементарната математика.

Наред с популярното и обичано от българските ученици списание „Математика“ , те ще имат и свой вестник „Математическа поща“.

Амбицията на неговите издатели е да го превърнат в полезен и необходим другар и съветник…

Подобен вестник е издаван у нас преди 83 години и се нарича „Математика“. Негов издател е Атанас Радев (1886-1970). Първият му брой излиза на 13 октомври 1908 г. За жалост от в. „Математика“ излиза само 7 броя.

Да се надяваме, че в. „Математическа поща“ ще има по-дълъг живот.

На неговите страници ще бъдат помествани математически етюди за малките ученици, задачи от задочната школа по математика за ученици от трети и четвърти клас. Ще бъдат публикувани класически теореми от елементарната математика, както и задачи от чуждестранни издания и международни конкурси по математика. Вестникът ще бъде в помощ на кандидатстващите в езикови гимназии, техникуми и висши учебни заведения с математика. Нашите читатели ще имат възможност да участват и в задочните конкурси на в. „Математическа поща“.

Пожелаваме Ви приятни часове с изданието и се надяваме, че ще станете наши абонати”.

Вестникът излиза до 2004 г. Отпечатани са повече от 200 броя.

След 30 години можем да отчетем, че във вестника се „родиха“ много новини:

Една от тях бе публикувана в брой 29 от 1993 г. Знаменитият Пол Ердюш (Paul Erdos -1913 – 1996) първо в „Математическа поща“ поздрави академик Благовест Сендов за решението на задачата на Ердьош – Блументал, нерешена от 1939 г. Това той направи в специално писмо до вестника. И обяви награда от 3000 USD за решението на задача, свързана с безкрайна числова редица от естествени числа. Найден Рангелов, кореспондент на националното радио, съобщи по програма „Хоризонт” становището на Ердьош.

Вестникът „роди“ скандали:

Защо Николай Николов не е № 1 в България? Вълнуваше се тогава български професор по повод на анкетата на в. „Математическа поща” и публикацията на Йово Николов в най-четения български вестник по онова време „24 часа“. Как се избират учебници? (коментар на проф. Георги Паскалев и Петър Недевски, директор на НПМГ). Как се провеждат конкурси в Министерството на образованието? Българската задача е грозна? (коментар на Аркадин Слинко от университета н Оукланд- Нова Зеландия по повод българската задача за международната олимпиада през 2001 г.) За грешната задача от изпита на седмокласниците на 26 юни 2000 г. и мнението на доц. д-р Петьо Петков, че съставителите на задачата не са успели да я решат.

Вестникът „роди“ много емоционални математически състезания:

Турнир посветен на народните будители, турнир по бързо и вярно смятане, зимен и пролетен турнир, турнир „Математическа дъга“, турнир „Математически звезди“.

Сред победителите в турнирите бяха световните шампиони Добромир Рахнев от Пловдив и Димитър Жечев от Габрово и много други. Остана неподобрен рекордът на Рахнев, който преди да завърши Харвардския университет, на състезание през 1995 г. в Стара Загора реши 15 задачи за 10 минути.

Във вестника имаше много интервюта със светила в математиката :

С академик Благовест Сендов, с академик Петър Кендеров, с Пал Ердюш, с главния редактор на списанието по математика на ЮАР Джон Уеб, с канадския професор по математика Енди Лиу, с главния редактор на списанието на Световната федерация за национални математически състезания Уорън Аткинс от Австралия, с проф. Йордан Табов, с академик Олег Мушкаров, с доц. Любомир Давидов, със световните шампиони по математика Младен Димитров от София и Николай Николов от Бургас, със световния шампион по информатика Цветомир Петров от Стара Загора…

Всичко това се случваше

с много усилия

– от подготовката на вестника от журналиста Донка Йотова, а почетния гражданин на Стара Загора Светлозар Дойчев, Венелин Йотов, Александър Кючуков, моя милост и още много автори, до бързата намеса на Златка Стоева, до предпечат със Станимир Бояджиев, Христо Христов, Данчо Делчев, Милена Недялкова, Ели, Галя, Ивчето, Петър Николов.

Вестникът „роди” и своя емблема

– брилянтният график Мишо Косев, нарисува математическото джудже – емблема, а след това и още много, много негови превъплъщения.

За издаването на вестника бяха нужни средства чрез реклама

– споменаваме г-н Нанко Янев, директор на Стройбанк и по-късно Обединена българска банка, на г-жа Юлия Недева – директор в Завода за запаметяващи устройства (ЗЗУ) в Стара Загора, на генералния директор на ЗЗУ в Стара Загора г-н Атанас Атанасов, на г-н Лазар Серкеджиев, на Ангел Атанасов, на Живко Желев, на фондация „Еврика“ …

Вестникът получи

световно признание

– в брой 1 (1998) списанието на World Federation of National Mathematics Competitions,

където бе публикувана статията Mathematics Competitions under the Aegis of a Newspaper.

И така 30 години по-късно.

За юбилея си спомня Любомир Любенов