Допълнителни автобуси в Стара Загора за Задушница

За нормалното транспортно обслужване на гражданите за възпоминанието „Задушница” на 06.11.2020 год./събота/ Община Стара Загора и фирма „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД осигуряват допълнителни автобуси до Гробищните паркове, както следва:

*Линия № 17 – кв. „Три чучура – север” – Гробищен парк: • от 06:17 часа до 13:00 часа, интервал на движение – 15 минути; • от 13:00 до 15:00 часа, интервал на движение – 20-30 минути.

*Линия № 41 – кв. „Железник” – Гробищен парк : • 06:35 часа до 13:35 часа, интервал на движение – 30 минути.

*Линия № 204 – СБА – Гробищен парк 2: – • 09:00 часа.

Тази година отбелязваме Архангелова задушница на 06 ноември 2021г., (събота):

Архангелска или Рангелова (мъжка) е една от най-големите задушници. Тя се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. В храмовете се прави обща панихида за починалите и се отправят молитви за душите им. Подобно на другите дни за помен на отишлите си близки гробът се прекадява с тамян, пали се свещ, украсява се с цветя, а на близките се раздава храна за помен.

Понеже на този ден обикновено се почита паметта на падналите за свободата на България воини, тази задушница се нарича още и Мъжка Задушница.

На този ден е забранен всякакъв вид труд. Смята се за грях, ако някой работи на този ден. На задушница жените приготвят обредна храна, която е предназначена за подаване. Обикновено това е варено жито с орехи и канела. Наред с това се приготвя постен (безквасен) хляб и някои дребни сладки.

Преди да се отиде на гробищата се ходи в църквата, където се занася част от тази храна. Другата е предназначена за подаване. Освен това се слага храна на самия гроб и се полива с червено вино. Самото подаване става след като е полят гроба с виното. Това се прави за Бог да прости починалия.

Според народните вярвания това се прави, за да може душите на починалите близки да не си тръгнат гладни и жадни. Запалената свещ на гроба служи за по-лесно придвижване на душите. Иначе те ще се лутат в тъмнината докато намерят своя път.

В основата на тези вярвания е залегнала вярата в задгробния живот на мъртвите след смъртта. Тези вярвания на нашия народ и днес са живи. И все пак човек е жив, докато има хора, които го помнят и след неговата смърт.