Децата от Неделното училище при храм „Света Троица“ в Стара Загора ще разполагат и с видеоуроци

Децата от Неделното училище при храм „Света Троица“ в Стара Загора, вече ще имат на разположение и видеоуроци, които могат да се видят в сайта на храма. Когато физическото присъствие на учениците е ограничено поради пандемията, видеоуроците ще бъдат основна форма на обучение, а през останалото време – допълваща, обясни  отец Евгени, предстоятел на храма.
Началото вече е поставено. Първият ни урок е за свети Йоан Рилски – най-големият български светец, покровител на България, каза Илиана Стефанова, преподавател по вероучение. Тя изрази надежда, че важните факти от живота му и част от пътя, който е изминал, за да достигне святост, са представени по интересен начин. Забавни задачи в края на видеото забавляват децата и проверяват наученото, добави преподавателката, която е и автор на видеото. В момента се подготвя и второ, посветено на Архангеловден.
В по-топлите дни занятията са се провеждали в храмовия двор с градина, което сега е невъзможно. Учениците са 50 – предимно деца на семейства, които посещават неделната служба и не искат да прекъсват обучението си в Неделното училище, посочи Илиана Стефанова. Най-малкият възпитаник е 3-годишен, в класа има дете на четири години и други три петгодишни. Останалите са ученици от първи до 12-и клас. Преподавателката подчерта, че целта не е да се възпитат бъдещи свещеници, монаси или зографи, а хора с християнски морал и ценности. От откриването на неделното училище през 2000 г. до днес през него са преминали стотици деца. Някои от тях се връщат често, за да поговорят с преподавателката си и да се запознаят с настоящите ученици.
Около 30 талантливи и обичащи изкуството деца посещават и тази година ателието по иконопис към Неделното училище, разказа още Илияна Стефанова. Заедно с иконографа Зорница Иванова те са създали традиция всяка година да организират благотворителни изложби на големите християнски празници – Коледа и Великден. Подреждат ги в залата за детско творчество на Градската художествена галерия в Стара Загора. В тях посетителите могат да открият уроците на християнската вяра.
Д-р Румяна Лечева, БТА