47 графики украсиха зала „Лубор Байер“ в Стара Загора

На 1 ноември 2021 г. в изложбата зала „Лубор Байер“, Стара Загора беше открито петото издание на Национална изложба „Графичен форум“.

27 автори са представили 70 творби.  Тричленно жури с председател Милен Алагенски и членове Янко Ненов и Севдалина Проданова селектира 43 творби на 23 автори. Застъпени са всички графични техники и стилове. Сюжетно изложбата е много богата – от абсолютно дигитален принт през абстрактни творби, натюрморти, фигурални композиции, портрети и пр. Радостно е, че участват, както доайени – графици, така и млади автори.

Тази година има повече млади автори, коментира за Dolap.bg Милен Алагенски. – Сред тях са Ивон Кючукова, Цветан Стоилков, Димитър Христев, Елена Савова и др. Затова имаме и две награди за млад автор на Елена Савова и Димитър Христев. И двамата са завършили висшето си образование през миналата година в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Освен грамоти те получават правото да направят самостоятелна изложба през 2022 г.

Свои творби са представили Иван Нинов – абсолютен класик в българската графика, Моника Руменска, Румен Нечев, Янко Ненов и др.

Победители в петото издание на салона  са Моника Роменска от Пловдив, Вероника Янкова от Варна и Дарина Пеева от Бургас. Освен грамоти, Община Стара Загора осигурява за тях и три награди по 500 лв. Срещу това, авторите се задължават да дарят по една творба, която не е задължително да участва в изложбата и е на тази себестойност.

Нещата започват повече да се дигитализират, т.е. получихме повече дигитални печати“, сподели Алагенски“.

Поздравявам организаторите на изложбата, защото знаем колко е трудно през последните две години да се правят събития от този мащаба, каза Милена Желева, зам.кмет по култура на Община Стара Загора. – Радвам се, че сред нас са, както главният архитект на Общината Виктория Грозева, председателят на Постоянната комисия по култура Дарин Петков, началникът на отдел култура Диана Атанасова, така и много млади архитекти, които са в екипа на общината. Днес, в Деня на будителите. Всички Вие участници в „Графичен форум“  сте будители, защото ни карате за мечтаем, провокирате ни да мислим, да подаваме ръка на младите, да градим мостове от миналото към бъдещето…“

Милена Желева връчи наградите на победителите.

Графичният форум се организира винаги на 1- ви ноември, Ден на народните будители. Целта е да се пробуди интересът към графичното изкуство, както и да се възстанови и използва максимално графичната база, която е била едно време в града.

За четвъртото издание базата беше почни възстановена. Тя е разположена в т.н. Лилиева къща. Там Милен Алагенски ръководи кръжок по графика с ученици. Там е възстановена литографска преса и може да се задоволят потребностите на всички старозагорски графици.

Интересът към Националния графичен форум е обнадеждаващ.

Организатори на форума са Представителството на Съюз на българските художници, клон Стара Загора и Община Стара Загора.

Творбите могат да бъдат разгледани до 30 ноември т.г. Посетителите на изложбата трябва да притежават зелен сертификат.

В зала „Лубор Байер“ в началото на месец декември предстои откриване на ежегодната изложба – конкурс за детска рисунка „Моят празник“ на школите по изобразителни изкуства при Центъра за подкрепа за личностното развитие, след което е традиционният коледен базар на старозагорските художници.

Росица Ранчева