Община Стара Загора връчи наградите си „Анастасия Тошева“ и „Млад учител“

Навръх 1-ви ноември 2021 г. – Ден на народните будители Община Стара Загора връчи традиционните си годишни награди „Анастасия Тошева“ и „Млад учител“. Те се дават на педагогически колективи, учители и млади учители, постигнали високи успехи през изминалата година за техен реален принос в науката и образованието.

При строго спазване на противоепидемичните мерки, събитието се състоя на открито в Лапидариума на Регионален исторически музей. На него присъстваха номинираните за наградите, учители и директори на училища, представители на Тракийски университет, дейци на културата, общински съветници, гости и др.

С приветствени слова към присъстващите се обърна заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова:

Днес е празник на народните будители, какъвто няма друг в света. Той е още символ на вярата, на духовността, на непреходността.

Ние всички носим в съзнанието си имената на безброй будители, създали нашата книжнина и писменост, на тези, които са оставили трайна диря у нас.

Днес, когато обществото ни има изключителна потребност от повече духовност, от повече разбирателство, от надмогване на материалните страсти, имаме нужда от всички Вас, защото всеки един от Вас с действието и поведението си, със своя съвет – възпитаваме и образоваме и най-вече да се стараем да съхраним това, което имаме.

Имаме привилегията да живеем в прекрасен град с многовековна история и с много традиции, град, който Росица Ранчева нарече в книгата си „град за обичане“. Ние всички трябва да обичаме този град. Да сме сплотени и единени. Да възпитаваме днешните поколения. Да ги изведем от това чалгопреклонение .

Нека, така както от години отбелязваме този празник, съвместно с представители на науката, нека всички заедно да привличаме, да увличаме, да въздействаме, за да може в дните напред, ако не в национален мащаб, поне тук в Стара Загора, да постигнем онази среда, която ни е нужда, която може да ни направи истински човеци.

Честит празник! Да пребъде празникът на словото, на духовността и най-вече на човешкото отношение!“- каза г-жа Сотирова.

За 2021 г. за носители на плакет „Млад учител“ са постъпили осем предложения за Теодора Иванова Нончева, учител по Информатика и информационни технологии в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Албена Бонева и Полина Ангелова, учители в Детска градина № 2 „Зорница“, Силвия Миткова Колева, учител в група за целодневно обучение в начален етап на основната степен на образование в Средно училище „Христо Смирненски“, Йоана Маринова Маринова, учител по китайски език в Средно училище „Максим Горки“, Ренета Тодорова, учител в Детска градина № 68 „Патиланско царство“, Мариета Димитрова Димитрова – Генова, начален учител в Частно основно училище „Елин Пелин“, Мария Руменова Личева, учител по природни науки в Пето основно училище „Митьо Станев“

Преди да бъдат обявени отличените Иванка Сотирова се обърна към младите учители с думите:“Останете в професията! Днешните ученици имат нужда от млади хора като Вас. Поздравления към всички Вас, защото, от това, което прочетохме в номинациите, беше много трудно да направим избора. Благодаря Ви, че Ви има и нека дълго останете, за да красите образованието в Стара Загора“.

Плакет „Млад учител“ за 2021 г. бе връчен на трима млади преподаватели:

Теодора Нончева, учител по Информатика и информационни технологии в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Силвия Колева, начален учител в група за целодневно обучение в Средно училище „Христо Смирненски“ и Мария Личева, учител по природни науки в Пето основно училище „Митьо Станев“.

Ето какво казаха отличените:

Теодора Нончева: Като млад учител всеки ден не пропускам възможността да променям света. Защото точно учителската професия е тази, която се измерва с напредването на моите ученици. Аз обичам моите ученици, обичам моята работа. Благодаря!“

Силвия Колева: За мене тази награда е признание, мотивация и отговорност. Тя е признание и за труда на моите колеги учители и на ръководството на СУ „Христо Смирненски“. Изключително съм щастлива и развълнувана. Честит празник!

Мария Личева: Благодаря на всички за наградата. Пожелавам Ви честит празник! Благодаря на директора на Пето основно училище г-жа Йовчева, че повярва в мене и ме мотивира да направим това с учениците!

Осем са направените предложения за присъждане на плакет „Анастасия Тошева“. Три от тях са за педагогическите колективи на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, Средно училище „Иван Вазов“и Детска градина № 68 „Патиланско царство“. Номинациите за индивидуални награди са на Росица Димитрова, директор на Детска градина № 68 „Патиланско царство“ , Патриция Стоянова Ахчиева, старши учител, преподавател по руски език , Румяна Матева, старши учител по професионална подготовка , Таня Нейкова Картулева, старши учител, преподавател по математика и д-р Анастасия Петрова Чолакова, старши учител по професионална подготовка.

Носители на плакет и диплом „Анастасия Тошева“ за 2021 г. станаха колективите на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ с директор Мариета Петрова и Средно училище „Иван Вазов“ с директор Динко Цвятков за постигнати изключителни успехи в развитието на образованието.

Преди да връчи отличията зам.кметът Сотирова каза още:“ Поздравявам за постиженията ППМГ „Гео Милев“ и директорът Мариета Петрова. Искрено й се радвам. Нещо, което беше пропуснато при представяне на номинацията е отношението към Ученическия съвет и начинът, по който е позициониран в управлението на училището. Поздравления!“

Ето какво сподели директорът ППМГ „Гео Милев“ Мариета Петрова:

Първо да честитя празника на всички, защото тук сме събрани хора, отдали сърцето си на децата. Желая Ви здраве, сили и вдъхновение, за да може младото поколение да има нови хоризонти и бъдеще пред себе си.

Благодаря на г-жа Сотирова за високата оценка, но съм далеч от мисълта, че един човек може да направи чудеса. Благодарна съм от името на целия колектив, тъй като наградата е за екипа. За един екип, който е изграден от невероятни професионалисти – креативни, талантливи, отворени, търсещи, вдъхновяващи…Нямам думи да опиша всичко, което са колегите. Това е награда за техния труд. За това,  че гимназията е позиционирана в нашия град като едно от най-предпочитаните училища, което осигурява великолепни условия за децата на Стара Загора. Благодаря Ви от името на колегите! Заедно можем! Честито, колеги!“

От три години, откакто Динко Цвятков е директор на СУ „Иван Вазов“ , той успя да го направи конкурентно на всички останали профилирани училища в града. Такъв невероятен интерес на родителите за записване на ученици в това училище се постига само от един добър екип от управление и целия преподавателски състав“- каза преди за връчи плакета г-жа Сотирова..

Динко Цвятков:

Благодаря много за високата оценка! Това е екипна работа. Част съм от този колектив повече от 20 години и заедно сме постигнали всичко, което ни доведе успешно и до 180-годишнината на училището ни. Благодаря на колегите си. Искам да почетем паметта на нашата колежка Светла Симеонова, която преди дни изгубихме.

Вярвам, че заедно продължаваме напред. Всичко което правим, правим за нашите деца, за бъдещето, за нашия град. Вярваме, че България и Стара Загора са прекрасно място за живеене! Благодаря!“

Грамоти получиха всички номинирани за плакети „Млад учител“ и „Анастасия Тошева“.

Талантливите млади възпитаници на Детско-юношески народен хор „Жарава“ при Народно читалище „Родина“ с ръководител Даниела Дюлгерова поздравиха наградените и присъстващите на церемонията . Съставът е носител на многобройни награди от национални конкурси. Състоя се и аудио премиерата на нова авторска песен посветена на Стара Загора. Автор на текста е старозагорската поетеса Христина Радомирова. Музиката е дело на композитора Жанина Янкулова. Изпълнението на запис на „Песен за Стара Загора е от Вокална студия „Усмивки“ при НЧ „Родина“

За пета поредна година Съюзът на учените – Стара Загора връчва на 1-ни ноември приза си „Будител на Стара Загора“ . Председателят доц. д-р Васил Хаджиилиев обяви новите носители . Това са Йовка Николова, собственик и главен редактор на вестник „Старозагорски новини“, номинирана от „Мини Марица-изток“ АД и проф.д-р Лилия Пекова, началник на клиниката по „Инфекциозни болести“ към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, номинирана от нейни студенти-доброволци в Ковид отделението.

Росица Ранчева