Актьорите от „Вишнева градина“ засадиха вишнева градина

Новият 101-ви сезон на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора ще бъде открит на 4 ноември 2021 г. с премиера на пиесата „Вишнева градина“ от Антон Павлович Чехов. Творческият екип, който реализира постановката, единодушно реши тя да бъде запомнена не само с представленията на сцената, но и със създаване на истинска вишнева градина.

На 1 ноември – Ден на народните будители, идеята дадена от актрисата Мария Пенчева се реализира успешно на поляната северно от сградата на Стария театър, в културното сърце на

града на липите, което се намира между Регионален исторически музей, Художествена галерия, Театъра, Регионална библиотека „Захарий Княжески и Операта“

„Напук на всички убеждения, че администрациите работят тромаво, този път нещата се случиха екстрено благодарение на зам.кмета Милена Желева и ландшафтен архитект Бистра Ангелова, разказа един от инициаторите за реализиране на събитието актьорът Христофор Недков -Фори. – Във вторник попитах г-жа Желева дали това е възможно да се случи , написахме официално писмо и в петък вече имахме картбланш да действаме. Поръчахме дръвчетата, които закупихме с лични средства, в събота ги донесохме в театъра и в понеделник ги посадихме.

Хубаво е, че това става на Деня на народните будители. Идеята е да стане това място да стане емблематично . Новата вишнева градина посвещаваме на предстоящата премиера на „Вишнева градина“ – каза Фори.

Засадените 7 японски вишни са от сорта „Канзан“, обясни ландшафтен артихект Бистра Ангелова, главен инспектор по озеленяване в Община Стара Загора. -Те са христовиден хабитус, (вид) но ще пораснат след няколко години като дървета. Още тази пролет ще цъфнат в розови цветове. „Канзан“ е декоративно плодно дърво, но въздейства с цвета, а не с плодовете.

С много вдъхновение и ентусиазъм, под зоркия надзор на специалистите, актьорите изкопаха дупките и засадиха храстите. Поляха ги обилно и дадоха дума, че ще се грижат за тях редовно и с любов.

Милена Желева -зам.кмет на Община Стара Загора благодари на артистите за прекрасната идея и пожела догодина, напролет, да се любуваме на новите красоти.

Премиерата на „Вишнева градина“ ще бъде на 4 ноември 2021 г. от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“. Спектакълът e по режисурата  на Бина Харалампиева, сценографията и костюми са на Теодора Лазарова, музиката е на Асен Аврамов, фокуси- Ронсо. Ролите изпълняват Елена Азалова, Илина Илиева, Мария Пенчева, Христофор Недков, Иван Колошев, Цветомир Черкезов, Ивелин Керанов, Светла Тодорова, Стефан Борисов, Жоро Райчев, Мария Енева, Стефан Делев, Кольо Стайков и Веселин Ангелов.

Спектакълът ще се играе и на 8 и 17 ноември т.г.

Росица Ранчева