Стара Загора почете Деня на народните будители

Общоградското честване на 1-ви ноември – Денят на народните будители традиционно се провежда пред паметника на Митрополит Методий Кусев, който се намира в полите на Аязмото, създадено преди повече от 120 години от него.

Заради пандемичните изисквания, нямаше духова музика, слова и художествена програма, но доста хора, дошли да изразят почитта си пред делото на борците за национална и духовна свобода и независимост, научните и просветните дейци, пред хората, които и днес градят мостове, по които идните поколения ще пренесат в бъдещето родолюбието.

Кои са днешните будители и има ли ги в града на поетите попитах:

Милена Желева – зам. кмет по култура, туризъм и младежки дейности:

Днешните будители са всички онези хора, които ни карат да мислим и да действаме, които ни карат да пречупваме стереотипи, които са откриватели. Не всички будители са шумни. Не всички могат да се видят и усетят в общественото пространство. Но те са хората, които движат процеси.

Тях категорично ги има. Поздравявам учителите, хората на изкуството, журналистите, които винаги са на първа линия, защото ни будят още от ранна сутрин по медиите и така през целия ден.

Татяна Димитрова- началник на Регионално управление на образованието:

Всяко поколение има своите будители. Днешните будители са учителите. Изправени пред всички предизвикателства, те успешно, с вяра и оптимизъм се справят с трудностите.

Поздравявам колегите и им желая здраве, борбен дух, упоритост и успехи!

Нели Калнева -Митева – помощник директор на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“

Днес, когато времената са по-трудни, учителите са тези, които въпреки обстоятелствата, обучават учениците, за да запазят интереса им към знанието.

Нашата Търговска гимназия, която през 2021 г. навършва 100 години е в готовност за празничните прояви. Кулминацията ще бъде на 26 ноември т.г. Въпреки обстоятелствата ще отбележим достойно празника на гимназията. Имаме самочувствие на хора, които високо държат флага на знанието и на успехите.

Мира Дочева, поетеса, по български език и литература

Денят на народните будители винаги е радост и светлина за мене. Спомням си за учителските години. И сега децата ме спират по улицата и ме поздравяват. И днес имах много приятни срещи и обаждания.

Днешните будители са учителите, журналистите, поетите, писателите, хората на духа, както ги наричам на светлината. За мене светлината е словото.

Община Стара Загора отново уважи учителите ветерани. Пред паметника на Митрополит Методий началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова поздрави учителите с Деня на народните будители. На всички тя поднесе по една червена роза и Поздравителен адрес от кмета на Общината Живко Тодоров. В него се казва:

Уважаеми дейци на книжовността и духовността,

Приемете моите искрени поздрави по повод 1 ноември – Ден на народните будители!

Този ден винаги ни води към галерията от ярки образи, белязали българската култура и образование. С трепет споменаваме имената на отец Паисий, Иван Вазов, Петър Берон и Захари Стоянов, митрополит Методий – имаме цяла плеада от будители.

Но днешният де е и повод да погледнем напред. Пред всички нас стои огромната отговорност да живеем в сложен и променящ се свят. Затова всяко наше начинание трябва да е изпълнено с онзи пълноценен смисъл за благоденствие на хората, с които са живели винаги българските просветители. Да, пътят на познанието е бавен и труден, но не забравяйте, че както капката дълбае камъка не със сила, а с често падане, така и човекът става учен не със сила, а с често четене.

Примерът на народните будители е нашият най-верен нравствен спътник на безкористна служба в името на добруването на българския народ.

В празничния ден поздравявам всички Вас – техните следовници, които днес работите за запазване на българското образование и култура. Във времена на технологичен подем пред Вас стои предизвикателството да съчетаете традициите с новаторството в един общ стремеж за развитие и огромната отговорност да опазите духовния свят на новите поколения. Вярвам, че обединени, ще намерим сили да продължим святото дело на предците ни и да съхраним вечно устремения български дух към овладяване на знанието.

България е имала своите будители в не по-малко тежки времена! Ще ги има и занапред! Бъдете здрави! От цялото си сърце Ви желая успех!“ се казва в поздравлението на Живко Тодоров.

По-рано в храм „Св. Теодор Тирон” бе отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев по повод 99 години от кончината му. След края на службата,свещеници и граждани се поклониха пред гроба на дядо Методий.

Десетки кандидат депутати, на които досега кракът им не е стъпвал в Стара Загора използваха красивия повод да се представляват като положиха цветя пред паметника на митрополит Методий.

Росица Ранчева