Славейковци във вдъхновен урок за Стара Велика България

Часовете по история в VI в клас на 26 и 28 октомври се оживиха от хора и събития от българското минало. В хода на иновативния проект „Исторически следи (историята в предмети)“ учениците подеха търсене в ранната средновековна епоха. Личността, която ги „запали“, е на създателят на Стара Велика България. Параден меч на хан Кубрат от рода Дуло и пръстен с монограма му въоръжиха с ентусиазъм и търпение първите изследователи – Ева Златарова и Християн Костадинов. Нещо повече, те изработиха свои версии – от глина, пластмаса и картон – на тези реликви на българската държавност, като проучиха от какво и с какви размери са направени. Така започна „извеждането“ на висококачествени музейни експонати от хранилищата и витрините и „вкарването“ им в класната стая.

В следващия онлайн час, посветен на българското ханство, Ева Златарова продължи с проучването си на женското облекло, а Дамян Генов – на мъжкото. Костюмите им предизвикаха истински интерес, наравно с разказите как са се справили с отделните елементи.

Така историята става близка и разбираема, споделят учениците на г-жа Елеонора Йорданова, подкрепяна в този проект от техните родители.

Припомняме, че учениците на Елеонора Йорданова, преподавател по история във Второ основно училище „П.Р.Славейков“ печелят призови места в национални конкурси.

А миналата година разказахме в сайта ни за един необикновен виртуален урок по „История и цивилизации“ на г-жа Йорданова, може да си го припомните от ТУК замъци

Долап.бг