В Европа някои забравиха за маските

В Италия учители, които не представят зелен сертификат се третират като отсъстващи без основание от работа.

В много държави тестването на ученици за COVID-19 беше въведено още през миналата учебна година,
а в други от началото на тази. Най-срещаната практика е изследванията да се правят два пъти седмично
в домашни условия или в училището.
В Австрия децата влизат в училище с дезинфекция и така наречения „Нинджа COVID-19“ сертификат.
Върху удостоверението им трябва три пъти седмично да поставят стикери от изследванията. Два от тестовете са бързи антигенни и се правят в училище. Учениците се тестват сами, под контрола на преподавател. Ако някое дете се окаже с положителен резултат, целият клас веднага се поставя под карантина. РСR тестът е със слюнка и се прави в домашни условия. Родителите вземат тестовете
безплатно от аптеките. С удостоверенията децата могат да посещават заведения и дейности на закрито.
Гърция избра модела тестване на всички ученици безплатно два пъти седмично, в домашни условия.
Ако резултатът е положителен, се прави повторен тест в лаборатория. Данните се вписват в специална
платформа, като достоверността на информацията се гарантира от родителя.
В южната ни съседка неваксинираните учители също се тестват два пъти седмично, но те сами заплащат тестовете си.
В Англия, Северна Ирландия и Уелс също тестват учениците два пъти седмично. С тази разлика, че тестовете се правят в къщи. Раздават ги безплатно, а резултатът се попълва в сайта на тяхната
национална здравна служба, като се изпраща и имейл до училището. Ако ученик даде положителен резултат на теста, минава под карантина за 10 дни, а неговите контакти биват тествани. Учениците не носят маски в училище.
Израел също заложи на практиката да се раздават бързи тестове на учениците и с тях те да бъдат изследвани вкъщи два пъти в седмицата.
В Белгия, както и в много други държави в Европа, най-популярна остава мярката в училищата да се организира масово тестване на учениците за COVID-19 при висок процент на заразени деца.
В Германия децата сами се тестват в рамките на 10 минути от първия час два или три пъти седмично в зависимост от броя на заразените. Учителите само поглеждат резултата.
Във Франция тестът се взема с памучен тампон на къса клечка под езика, което е подходящо за изследване дори на деца, които имат някакви проблеми с носа.
И в Нидерландия, Испания и Португалия децата отдавна забравиха онлайн обучението след въвеждането на безплатното редовно тестване на учениците.
В Италия от началото на тази учебна година в училищата и университетите въведоха зеления сертификат, удостоверяващ прекаран коронавирус в предходните 6 месеца, или пълна ваксинация срещу коронавируса, или отрицателен тест за коронавируса, не по-стар от 48 часа. Зелен сертификат се изисква от преподавателите и персонала в училищата и университетите, както и от студентите, но не и от учениците. Тестовете за коронавирус, за които също се издава удостоверението, са безплатни, но само за онези, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Учители, които не представят зелен сертификат, се третират като отсъстващи без основание от работа. След 5 последователни дни на отсъствие се прекратява временно трудовият им договор. Държавата е заделила над 350 млн. евро за заместващ персонал.