Така започна „Математика без граници“

Преди 20 години на 28 октомври 2001 г.  – в Измир (Турция)

На 28 октомври 2001 г. в турския град Измир по идея на издателя на вестник „Математическа поща“ Любомир Любенов и преподавателя по математика Мустафа Йозтюрк и кмет на район Гьорече  в Измир  се проведе първото издание на „Математика без граници“(Mathematics without Limits).

Журито на състезанието  Олег Текбаш, Хасан Коркиас и Мехмед Узун  предложиха 7 задачи на състезателите от България и Турция.

България бе представлявана от ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“  – Стара Загора и Американски колеж в София.

Първите победители в турнира  станаха Венелин Горнишки от Американски колеж в София- с 64 от 70 възможни точки, следван от Екин Узун с 57 точки, Фират Кияк  и Хюсню Ердюсемечи с 50 точки.

Отборното класиране  се оглави от учениците от Американския колеж в София, следвани от учениците от Турския колеж в Измир и представителите на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора.

Така започна „Математика без граници“

Следващите издания на „Математика без граници“ бяха в Казанлък, Вроцлав (Полша) и отново в Измир.

С турнира  свързваме и Светлозар Дойчев, Почетен гражданин на Стара Загора, Таньо Танев – експерт по математика до 2009 г., Христо Лесов – автор на най- тиражираните сборници по математика в България.

Първите победи на двукратния световен шампион по математика Николай Белухов, който към днешна дата е в топ 100 на света с два златни и един сребърен медал, започнаха от „Математика без граници“ в Измир. В Измир той спечели голямата награда на турнира връчена му от проф. Исмихан Байрамуглу – алтън с лика на Мустафа Кемал Ататюрк.

12 години по-късно Математика без граници ( Mathematics without Limits)  бе заменен с  Математика без граници (Mathematics without Borders) в друг формат и  вече на петте континента.

20 години по-късно победителят от първото издание Венелин Горнишки  си  спомня отделни детайли – как в деня на състезанието се е събудил по българско време и как ръководителят му Ивайло Кортезов нетърпеливо се е гмурнал в Егейско море.

И още: Беше ми доста притеснено тъй като беше първо излизане от България. Опитвах се да науча каквото мога от местния език и успявахме да си напазаруваме в местния магазин. Състезанието беше леко като рутина. Сядам, чета задачи, пиша решения до колкото мога и накрая предавам и излизам да подишам на спокойствие. Или съм се справил или не и това е. Оказа се, че сме били подготвени достатъчно добре“.

Днес победителят в първия турнир „Математика без граници“ Венелин  Горнишки работи в Ampeco  и пише  софтуер за управление на зарядни станции за електромобили.

Както се казва математиката е без граници.

Любомир Любенов