С голям био пазар ДГ „Светлина“ изпрати есента

Всяка година децата и родителите на старозагорската детска градина „Светлина“ изпращат есента с различни атрактивни събития. Тази година, съобразно спазване на противоепидемичните мерки, не само за родители, но и за външни посетители, на 26 и 27 октомври 2021 г., се подготви и проведе двудневен голям био пазар.

„Щандовете с готова продукция бяха разположени в двора на детската градина, обясни директорът Йоанна Димитрова.- Стоката ни нямаше цени, защото всичко, произведено от ръчичките на децата, за нас е безценно. Всичко се случи благополучно със съдействието, подкрепата и ентусиазма на родителите, които донесоха безвъзмездно и част от продуктите, за което им благодаря безкрайно“.

Повечето от плодовете и зеленчуците са набрани от биоградинката и от плодните дървета в двора. В биоградина „Светлина“ са отгледани с много любов и грижа билките – мента, стевия, розмарин, глог, жълт кантарион;  подправки като магданоз, гьозум и чубрица, целина, а от зеленчуците – моркови, домати, краставици и тиквички, зеле и пипер, чесън и лук. На щандовете имаше още сушени шипки, ябълки и сливи.

Разпределени по групи, децата произведоха компот от круши и от дюли, различни видове туршии, сладка и конфитюри по бабини рецепти.

Всяка група предаде по около 25-30 буркана. Получено е и дарение от производителя на мед Исак Принц. Той подари на детската градина продукти на неговата ферма за пчели с желание сумата от продажбите да остане за „Светлина“.

За още по-богат и по-вкусен асортимент, за деня се предлагаше още тиквеник и здравословни бонбони с трайност два дни. Те първи се изкупиха и дори на място ги хапнаха с огромно удоволствие.

При покупката на стоката, който искаше оставяше по своя преценка парички в една делва. След приключване на базара, със събраните средства ще бъдат закупени подаръци за децата за Коледа.

Според г-жа Йоанна Димитрова, проявен е доста голям интерес от страна на родителите и външните посетители. Децата са се радвали изключително много, че техният труд е уважен и че те като големи хора са се справили чудесно с предизвикателствата.

Росица Ранчева