161 години от освещаването бележи митрополитският храм „Свети Димитър“

С празнично вечерно богослужение с петохлебие, вчера в късния следобед започна честването на храмовия празник на митрополитската църква „Свети Великомъченик Димитър“ в Стара Загора. Днес, навръх Димитровден, от 9:00 ч. архиерейска света литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещениците от храма.

Митрополитският храм ”Свети Димитър” е най-старият Господен дом в град Стара Загора. Съграден е преди 160 години през 1859-1861г. от българската Старозагорска църковна община, която е и първа по принос дарител за съграждането и на Рилския манастир.
По време на турското робство е известен с името „Попската къща“ или „Папаз еви”, тъй като се е ползвал едновременно и за църковен храм, и за училище. Около него започват да се заселват хора и се създава нова махала. Свети Димитър успява да сплоти хората в това тежко време и те да се уповават на вярата. С църквата са свързани и много важни исторически събития, които стават в Стара Загора.

По време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. при опожаряването на Стара Загора на 31 юли, църквата е полуразрушена. В нея по най-жесток начин са намерили смъртта си стотици миряни, укрили се от турския ятаган.

По стените на храма има интересни и коренно различни стенописи, които са в разногласие с канона. Те са дело на старозагорците проф. Димитър Гюдженов и проф. Никола Кожухаров. Нарисувани са светски личности, които участват в събитията от историята на града. На западната стена до входа има стенописи, които показват младия Васил Иванов Кунчев – когато той е ученик в Стара Загора и дякон в същия храм. Тук е изобразено и посрещането на руските освободителни войски от българските опълченци и ликуващия народ, начело с първия кмет на освободена Стара Загора -поетът Петко Рачов Славейков. Тези единствени по рода си стенописи са направени по време на мащабна реставрация през 1959-1960 година по повод 100 години от създаването на църквата.

Още от изграждането на храма, вторият престол е отреден за светите братя Кирил и Методий. Това и до ден днешен може да се прочете върху южната дървена порта на църквата. Преди няколко години, по решение на митрополит Галактион, престолът е заменен със ”Свети Игнатий Старозагорски”, който има отделен храмов празник на 8 октомври. Има и отделен параклис ”Свети Великомъченик Мина”, чийто празник е на 11 ноември.
През 1979 година в двора на църквата е възстановена сградата на метоха на Хилендарския светогорски манастир, който е съществувал в Стара Загора през XVIII-XIX век и е бил един от центровете на духовното възраждане в града. В метоха е представена веществено-документална експозиция „Левски в старозагорско“, където са проследени тригодишният престой на Апостола на свободата в града (1855-1858 г.) и работата му по изграждането на местните революционни комитети.

В двора има и Мемориал на загиналите свещеници и служители на църквата по време на комунистическия терор (1944-1989 г.). Тук са погребани и старозагорските владици Павел, Климент и Панкратий.

Дълги години храм „Свети Димитър“ беше катедрален за Старозагорска епархия. Като такъв – от 1975 г. има статут на недвижима културна ценност с национално значение- тип ансамбъл. По предложение на Епархийския съвет на Старозагорска епархия и с решение на Светия синод, от м. септември 2018 г. за катедрален храм е обявен „Свети Николай“, а „Св. Димитър“ – за митрополитски.

Росица Ранчева