Паметна плоча на проф. Жельо Ганчев откриха в родното му село Коларово

На 25 октомври 2021 г. в радневското село Коларово, на фасадата на читалището беше открита паметна плоча на проф. Жельо Ганчев (1877-1936). Той е български учен, професор по общо животновъдство, един от основателите на висшето зооинженерно и агрономическо образование в България, съосновател на Агрономическия факултет при Софийския университет, работил в областта на овцевъдството и говедовъдството, патрон на Аграрен факултет при Тракийски университет Стара Загора. На събитието присъстваха ректорът на Тракийски университет  доц. д-р Добри Ярков, главният секретар на университета доц. д-р Ани Златева, деканът на Аграрния факултет доц. Димитър Панайотов, кметът на Община Раднево д-р Теньо Тенев, кметът на село Коларово -Георги Тенев, преподаватели, студенти и служители във факултета, местни жители и гости.

Идеята за поставяне на паметна плоча в Коларово е на младия преподавател по генетика, развъждане и репродукция на Аграрния факултет – гл. ас. д-р Желязко Събев. Ето какво сподели той за читателите на Dolap.bg:

“През 2021 г. се навършват 100 години висше аграрно образование в България. Като част от академичната общност на Аграрния факултет и на Тракийски университет дойде ми идеята, че е редно да се открие паметна плоча на патрона на Аграрния факултет проф. Жельо Ганчев.

Преди около 10-ина години моята съпруга Станимира Сейкова и аз решихме да заживеем постоянно в това хубаво радневско село Коларово. Беше ми любопитно какви хора са излезли от тук. Останах учуден и приятно изненадан, че освен легендарният поп Минчо Кънчев, който е роден в Коларово, проф. Ганчев също е от това село. Сметнах за дълг да поставим негова паметна плоча.

За изпълнението на идеята ми съм безкрайно благодарен на ректора доц. д-р Добри Ярков, на общинската администрация в град Раднево, на кметството и НЧ „Развитие“ в село Коларово. Всички те много радушно приеха идеята, която вече е реализирана. Паметната плоча е от полиран гранит и е дело известния пловдивски скулптор Таньо Кавръков“.

След водосвета за здраве, отслужен от отец Александър, приветствени думи произнесе ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков:

За мене наистина е чест и привилегия да присъствам на това събитие, защото този ден е паметен за Тракийски университет, за село Коларово и за Община Раднево. Развълнуван съм, защото моето родно село Сърнево е на няколко километра от тук. Впечатляващо е, че преди толкова много години, без интернет и мобилни телефони, един 19-годишен младеж да замине да учи в Копенхаген скотовъдни науки. След това да специализира в най-цивилизованите държави – Швейцария, Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия и да създаде основите на аграрното образование в България.

Не зная дали преди 50 години преместването на аграрното обучение от столицата в Стара Загора има общо с родното място на проф. Жельо Ганчев, но искам да Ви кажа, че към днешна дата, ние сме достойни наследници на делото на проф. Ганчев. И сега специалностите „Животновъдство“ и „Ветеринарна медицина“ са лидери в България и не само. Те са водещите специалности на Тракийски университет и се гордеем с това.

Поздравявам д-р Желязко Събев, който от близо година всеотдайно работи по този въпрос и днес виждаме финала на неговия труд.

Поздравявам Ви всички и признавам, че се гордея, че съм от този край, че съм ректор на Тракийски университет и че сме земляци с проф. Жельо Ганчев“ – каза ректорът доц. Ярков.

Деканът на Аграрния факултет доц. Димитър Панайотов заяви:

Вълнувам се много от това, което се случва днес. Проф. Жельо Ганчев е познат на много от Вас от портрета, който стои в моя кабинет. Приликата между него и мене  на пръв поглед е поради мустаците ни. Наскоро разбрах, че сме родени на една и съща дата -23 април.

Забележително е това, което селското момче, тръгнало от Тракия, стигнало в Копенхаген в Транското училище, което е завършило, е направило. Не по-малко важни са специализациите, му в Дания, Швейцария и всички европейски страни, в които се развива аграрното образование, програмите и плановете, които още със създаването на Агрономическия факултет към Софийски университет са пренесени от Европа и са успели да надградят.

Преди да започне своята истинска преподавателска дейност, професорът почти две години е на специализация в Европа в десет страни от началото на 1919 г. до края на 1921 г. Всичко това, което са могли да научат от Европа са пренесли при нас.

По-късно, това, което той е направил и трябва да отбележим е създаването на Садовското говедо. Т.е. той е поставил началото на селекцията в България. За първи път той е направил индивидуални контроли при овце на старозагорската млечна при село Ботево . Индивидуални контроли и сега рядко се правят. Това, което той е установил преди 100 години, за съжаление, при старозагорската овца е почти същото. Така че ние трябва да преценим какво е било, какво начало е поставено и накъде трябва да вървим.

В областта на висшето аграрно образование, за това което проф. Ганчев и колегите му са направили, ние трябва да се поклоним пред тях и да изкажем искрената си благодарност .

Аграрният факултет е динамична структура, която се развива и ще продължи да се развива. Специалистите, които завършват този факултет, успешно се реализират и работят за преобразуване на нашето аграрно производство. Ние сме аграрна държава и ще се развиваме в тази посока. Аграрното производство е изключително важно във връзка с глобалния проблем в света. Ние произвеждаме храните. Ние храним населението и трябва да се гордеем със специалистите, които произвеждаме.

От името на академичното ръководство на Аграрен факултет изказвам нашата признателност и благодарност към святото дело на проф. Жельо Ганчев“- каза доц. Панайотов.

Думи на благодарност и признателност отправи и д-р Теньо Тенев, кмет на Община Раднево:

Благодаря на всички, които са допринесли за 100-годишнината от началото на аграрното образование в България. Аз съм свързан със животновъдната дейност, защото съм възпитаник на Тракийския университет и имам огромната чест доц. Ярков преди много години да ми бъде  един от най-добрите преподаватели.

Благодаря от свое име и от името кмета на село Коларово, че паметната плоча на проф. Жельо Ганчев ще остане и за идните поколения, които ще знаят за основателя на Аграрния факултет“

Плочата откриха доц. Ярков, доц. Панайотов и д-р Тенев.

Росица Ранчева