Украинка и българин четоха свои стихове

По покана на Дружеството на писателите в Стара Загора гостуваха писателите Анна Багряна и Димитър Христов.

Анна Багряна е украинска поетеса, белетристка, преводачка от няколко езика. Завършила е Киевския държавен университет „Тарас Шевченко“ и в момента живее в България. Нейният съпруг Димитър Христов е изтъкнат български поет, преводач, драматург и бард.

Срещата, която се проведе в къщата-музей „Гео Милев“, откри и ръководи Таньо Клисуров, председател на писателското дружество в града. Той представи гостите, които за пръв път гостуват заедно в Стара Загора и очерта творческите им профили.

Анна Багряна разкри коя е причината да приеме псевдонима Багряна. Преди години, наред със стиховете на редица български поети, тя превежда и творбите на Елисавета Багряна. Влюбва се в творчеството й, а понеже и фамилията й в Украйна е Багрянцева, решава след идването си у нас да приеме името на нашата световна поетеса. Анна прочете свои стихове на украински, а на български те прозвучаха в изпълнение на Димитър Христов.

Христов изпълни и свои стихове от най-новата си книга „Спасяване на красотата“. Поетът разказа за любовта си към украинската литература. Прозвучаха и някои от песните му по негови творби.

Гостите отговориха и на въпроси, които публиката им зададе. Техни книги потеглиха към домовете на старозагорци.

Таньо КЛИСУРОВ