Българската електронна образователна платформа е-просвета бе отличена със специалната награда на журито в конкурса „Най-добри учебни материали в Европа”

Българската електронна образователна платформа е-просвета бе отличена със специалната награда на журито в конкурса „Най-добри учебни материали в Европа” (BELMA – Best European Learning Materials Awards) за 2021 г. на Франкфуртския панаир на книгата.

Освен че е престижна, наградата е и двойна. Тя бе присъдена както на платформата е-просвета, така и на инициативата „Учим онл@йн с учител”, която вече има създадени над хиляда и петстотин видеоурока от 1. до 12. клас.

Още в първите месеци на пандемията през 2020 г. над сто видеоурока на „Просвета” бяха излъчени безвъзмездно по БНТ и по телевизия „България ON AIR”. Видеоуроците стигнаха и до Сърбия – местната кабелна телевизия в Цариброд ги излъчи за децата, изучаващи български език като майчин. Сега те са част от електронната платформа на „Просвета“.

Наградите BELMA бяха обявени на 20 октомври 2021 г. на онлайн церемония в рамките на Международния панаир на книгата във Франкфурт, Германия. В мотивите на оценителите се посочват следните предимства на е-просвета:

впечатляващо богат набор от е-ресурси за учениците и учителите;

прекрасни видеоуроци с учител, излъчвани и по телевизията;

съвместимост с Google Classroom и MS Teams;

лесна и интуитивна навигация;

възможност за бърза проверка и самопроверка на усвоените знания чрез тестове;

амбициозен дигитален продукт за ученици от детската градина до 12. клас.

Специална награда на журито за инициативата

„Учим онл@йн с учител”

в конкурса „Най-добри учебни материали в Европа”.

Сега вече имаме е-просвета, версия 2.0 – тя е още по-богата на интерактивно съдържание, с повече функции, по-бърза и по-удобна за учителите и учениците. Обновената платформа включва още повече кратки е-уроци, видеоуроци с учител, задачи, упражнения, видеофилми и др. Към новото съдържание са добавени аудиоуроци, уроци с жестомимичен превод и др.

Е-просвета предлага и нова, изключително полезна функционалност: статистика за напредъка на ученика, благодарение на която родителите могат да проследяват прогреса на своите деца.

Това е поредна награда BELMA за продукти на Издателска група „Просвета”. Ето и останалите издания, отличени като „Най-добри учебни материали в Европа”:

2017 г. – „Голямото приключение” – комплект учебници по всички предмети за 1. клас, бронзова награда.

2019 г. – Hello! New Edition – поредица по английски език за 1. – 4. клас, златна награда.

2019 г. – История и цивилизации – поредица учебници за 5., 6. и 7. клас, бронзова награда.

2016 г. – ЕNVOLS – френски език и литература за 11. клас, специална награда на журито.

2014 г. – LitUps! – британска и американска литература за 11. клас, бронзова награда.

2009 г. – HELLO! – английски език за 5. клас, бронзова награда.

Конкурсът BELMA се организира от Европейската асоциация на издателите на учебници (EEPG) и Международната асоциация за изследване на учебници и образователни материали (IARTEM) и се провежда в рамките на Международния панаир на книгата във Франкфурт.