Славейковци се включиха в Европейската седмица на програмирането

Учениците от II в клас на Второ ОУ „П. Р. Славейков“ се включиха в Европейската седмица на програмирането с инициативата „Нощ на програмирането“. Събитието се проведе на 15.10.2021 г. от 18:30 ч. в G-suite for Education, с която училището  преди повече от четири години стана първото училище, внедрило облачна платформа в Стара Загора.

Учениците работиха за пръв път с всички цифрови приложения и платформи. Доказаха своите умения за четене с разбиране на художествен текст в електронен тестови формат. Всеки участник виждаше своите резултати, съпоставимо с тези на съучениците си в реално време.

Второкласниците си направиха аватари за безопасна работа в интернет и ги подредиха в електронно табло. Изготвиха анимирани музикални картички. Сглобяваха дигитален пъзел на класа. Композираха музика и я представяха пред съучениците и семействата им.

Гости и участници в демонстрацията бяха и родителите на учениците. Те се потопиха в интересния свят на блок-базираните програмиране и кодиране.

Европейската седмица на програмирането е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

Инициативата „Европейска седмица на програмирането“ се ражда през 2013 г. по идея на екипа в кабинета на тогавашния комисар на Европейския съюз по Дигиталните технологии Нели Круз и подкрепена от Европейската комисия.

Информация и ресурси има публикувани на следния адрес: http://codeweek.eu/. Министерството на образованието и науката участва в провеждането на дейностите в партньорство с Дигиталната национална коалиция в България.