Световен ден на балета – 19 октомври

Световният ден на балета, отбелязван на 19 октомври, тази година ще бъде честван чрез пряко излъчване от близо петдесет театъра по света. Това бе съобщено миналата седмица на пресконференция в британската столица от Кевин О’Хеър, директор на Кралския балет в Лондон, който ще реализира този глобален проект. Инициативата е в сътрудничество с руския Болшой театър и Австралийския национален балет, предава ТАСС. „Щастлив съм да съобщя, че в отбелязването на осмия Световен ден на балета ще се включат най-голям брой участници. В действителност, днес това е най-мащабната покана за танц в света“, обяви Кевин О’Хеър пред журналисти. Амбициозната програма започва от 11ч. /лондонско време/ и  предвижда шестчасово онлайн излъчване от различни места. Така например, лондонският Кралски балет ще покаже фрагмент от репетиция на нова балетна постановка, върху която работи неговият щатен хореограф Уейн Макгрегър – „Проектът Данте“ на композитора Томас Адес, посветена на 700-годишнината от смъртта на великия италиански поет и философ Данте Алигиери през 1321г. Бившият премиер солист на Болшой театър – американецът Дейвид Холберг, който вече оглави Австралийския балет, ще представи на зрителите онлайн урок по балетно майсторство, а после ще бъдат показани и репетиции от редица постановки на трупата. Програмата на Болшой театър от Москва предвижда три часа с излъчване на откъси от репетиционни моменти на балетите „Орландо“, „Баядерка“, „Дон Кихот“ и др.

„Специално за този ден ще бъде пуснат хаштаг – #WorldBalletDay и всички, които не са безразлични към танците, се насърчават да запечатат своя любим балетен скок и да го споделят в социалните мрежи“, съобщава още ТАСС по повод разпространението на инициативата и чрез танцов флашмоб, наречен „Jump for Joy“. Всичко, което ще се случи на 19 октомври 2021г., благодарение на усилията на десетки балетисти и хореографи, всъщност ще даде представа за работата на близо 50 танцови трупи от целия свят, а тяхното изкуство ще може да бъде гледано на сайта на инициативата:  https://worldballetday.com

Европейският балет възниква през Ренесанса под влиянието на балните и народните танци. За пръв спектакъл с единен сюжет се смята поставеният през 1581 г. във Франция балет „Комедията на кралицата“ на италианеца Балтазарини. Важен етап в развитието на балета е откриването на Кралската академия на танца в Париж през 1661 г.

Началото на професионалното балетно изкуство в България се поставя на 22 февруари 1928 г. с премиерата на „Копелия“ от Лео Делиб на известния хореограф и балетист Анастас Петров. Първият български национален спектакъл е „Змей и Яна“ от Христо Манолов с хореограф отново Анастас Петров (1937 г.). Следват „Нестинарка“ от Марин Големинов, хореограф Мария Димова (1942 г.), „Приказка“, „Герман“ и „Тракия“ (1943 г.)