В Стара Загора определят носителите на наградите „Анастасия Тошева“ и „Млад учител“

Специална комисия ще определи тазгодишните носители на наградите „Анастасия Тошева“ и „Млад учител“. Те се присъждат за високи постижения в областта на науката и образованието в Община Стара Загора.

На основание Наредбата за наградите и отличията на Община Стара Загора, са постъпили мотивирани предложения, както за индивидуални, така и за колективни носители на отличието.

Осем са предложенията за присъждане на плакет „Анастасия Тошева“. Три от тях са за педагогически колективи на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, Средно училище „Иван Вазов“и Детска градина № 68 „Патиланско царство“. Номинациите за индивидуални награди са на Росица Димитрова, директор на Детска градина № 68 „Патиланско царство“ , Патриция Стоянова Ахчиева, старши учител, преподавател по руски език , Румяна Матева, старши учител по професионална подготовка , Таня Нейкова Картулева, старши учител, преподавател по математика и д-р Анастасия Петрова Чолакова, старши учител по професионална подготовка, всички в Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“.

За присъждане на плакет „Млад учител“ са постъпили също осем предложения за Теодора Иванова Нончева, учител по Информатика и информационни технологии в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Албена Бонева и Полина Ангелова, учители в Детска градина № 2 „Зорница“, Силвия Миткова Колева, учител в група за целодневно обучение в начален етап на основната степен на образование в Средно училище „Христо Смирненски“, Йоана Маринова Маринова, учител по китайски език в Средно училище „Максим Горки“, Ренета Тодорова, учител в Детска градина № 68 „Патиланско царство“, Мариета Димитрова Димитрова – Генова, начален учител в Частно основно училище „Елин Пелин“, Мария Руменова Личева, учител по природни науки в Пето основно училище „Митьо Станев“.

Наградите ще бъдат връчени на церемония на 1 ноември- Ден на народните будители.
Наградата „Анастасия Тошева“ е ежегодна. Връчва се „за високи постижения в образователното дело“. Отличието представлява плакет, който се присъжда като признание и поощрение на педагогически колективи, директори на училища и детски градини, учители и ученици, за популяризиране на техния професионализъм, талант и граждански принос за развитието на образованието в Община Стара Загора.

Наградата е създадена през 1985 г. и връчвана до 1989 г. Възстановена е през 1999 г.

Номинациите за отличие „Анастасия Тошева“ се разглеждат от комисия, определена от кмета на Община Стара Загора. В състава ѝ влизат общински съветници и общински служители. В Наредбата за наградите и отличията на Община Стара Загора (приета от Общински съвет с Решение № 1001 от 28 ноември 2013 г.)

Отличените получават плакет с лика на Анастасия Тошева, в чиято чест е учредена наградата, както и пластики и грамоти.

Dolap.bg