5 нови български открития, с които да се гордеем

Често срещаме статии, озаглавени с гръмки имена като „20 български изобретения, които промениха света“. Всеки от нас знае за Джон Атанасов и създадения от него първообраз на съвременния компютър. Въздушната възглавница и телефонният секретар също са заслуга на българи. Какво прави впечатление обаче?

Всяко едно от променилите света изобретения е създадено много години назад. В класациите не четем за страхотни изобретения, създадени през последните 10-15 години. По тази причина се разровихме из необятното Интернет пространство, за да проверим дали българският изобретателски дух все още е жив. За наше щастие открихме няколко интересни изобретения:

1. Изкуствен панкреас. Борис Ковачев е професор в Университета на Вирджиния (САЩ), основател и директор на Центъра по технологии за диабета към университета. Той създава т. нар. „изкуствен панкреас“, който е система от изобретения, контролиращи автоматично нивата на кръвната захар на пациенти с диабет. Борис Ковачев заслужава определението откривател и изобретател. Българинът има 40 патента в САЩ. На практика всичките му открития са математически методи и алгоритми за решаване на медицински проблеми и повечето са свързани с диабета, вкл. система от алгоритми които предотвратяват предозиране с инсулин и предпазват от хипогликемия и метод за определяне на смените в чувствителността към инсулин (insulin sensitivity) по промени в пулса на пациента. Друг негов алгоритъм анализира промени в пулса и се отнася за прогноза на сепсис при преждевременно родени бебета. Сега системата работи в много американски болници и върши добра работа в критичните първи дни, когато тези бебета са в най-голяма опасност.

2. Приложение, с което далтонистите могат да видят нюансите на цветовете. Българите Даниел Георгиев и Васил Альошин създават приложението Vision, благодарение на което далтонистите имат възможност да видят повече цветове. Даниел също така е популярен с това, че е създател на приложението Iris, което помага да предпазваме очите си пред компютъра като премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и която пречи на съня.

3. Софтуер, който предотвратява самолетни катастрофи. Въпреки че вероятността да попаднем в самолетна катастрофа е 1 към 25 милиона, всеки от нас, когато се качи в летящата машина, вероятно поне за секунда се замисля „Ами , ако самолетът падне“. Инженерът Светослав Петров създава софтуер, който предупреждава самолетните екипи за проблем преди да е станало прекалено късно. Програмата събира и анализира различни видове данни и така може да предупреди месеци по-рано за проблеми. Софтуерът се е доказал и пред Германската агенция по авиационна сигурност и се използва на германския авиационен пазар от 4 години. Пожелаваме успех и се надяваме скоро той да се използва и на всички останали авиационни пазари.

4. Изобретение спасява пчелите. Според проучвания една трета от храната, която консумираме днес, е пряко свързана с опрашването от пчелите. Поради най-различни фактори, включително резките климатични промени, жълто-черните насекоми обаче са застрашени. Проектът на българинът Сергей Петров и колегите му е жизнено важен за хората. Създаденият от него уред се внедрява в кошерите. Така интелигентният кошер ще предава данни в реално време като при откриване на проблем системата ще изпраща информация, за да може пчеларите да реагират своевременно. Сензорите ще следят за метеорологични проблеми и дори кражба на кошер. Благодарение на това изобретение смъртността на пчелите може да се намали с 95%, а също и да се намалят логистичните разходи с повече от 20%.

5. Сензор, който алармира срещу кариеси. Изобретението на специалиста по роботика Димитър Рангелов и стоматолога Невена Димитрова следи състоянието на зъбите и, ако открие опасност от кариес или друг проблем, предупреждава, че трябва да посетите зъболекаря си. Сензорът е свързан чрез блутут връзка към смартфона или компютъра и предава данни за зъбната хигиена. Oral Life Sensor ще може да се предлага в четири варианта: под формата на брекети; шина, която се лепи зад долните предни зъби; коронка върху зъб; или протектор, подобен на тези на боксьорите, който се поставя за 1 минута и след това се сваля.

Вероятно има още вълнуващи и интересни български открития, затова ще се радваме да ги споделите с нас. Важно е да знаем и да се гордеем с българите, които ни прославят по света със своята креативност и ум, за да вдъхновим нова вълна от млади откриватели.

Яна Стаменова