Днес почитаме Свети Игнатий Старозагорски – небесният покровител на Стара Загора

На 8 октомври 2021 г. се навършват 207 години от мъченическия подвиг на небесния покровител на град Стара Загора преподобно мъченик Игнатий Старозагорски

Св. Игнатий Старозагорски живее в 18 и началото на 19 век. Роден е в Стара Загора и кръстен с името Иван. Родителите му, Георги и Мария, се преселват в Пловдив, където Иван се учи. Богато надарен, той напредва много в учението. От ранни младини се увлича и от монашеския уединен живот. След като завършва учението си, постъпва като послушник в Рилския манастир, където остава 6 години в монашеско послушание. Скоро след това турци убиват жестоко баща му, а майка му и двете му сестри са насила заставени  да приемат мохамеданството. Иван успява да избяга в Букурещ. След като престоява известно време там, решава да отиде в Света гора. По пътя, около Шумен турци-разбойници го залавят и  заплашват, че ще го убият, ако не смени християнската си вяра с мохамеданска. Той им дава обещание, че ще го направи и го пускат на свобода. Сетне горчиво се разкайва за това обещание и решава да изкупи греха си, като публично охули мохамеданството и приеме мъченическа смърт за Христа.

От Шумен пристига в родния си град. Оттук с един светогорец заминава за Света гора. С цел да се подготви за предстоящия подвиг, постъпва в Атонския манастир Григориат, където прекарва известно време. Посещава още някои обители и се установява в скита св. Анна – високо, диво и непристъпно място. Тук се предава на най-тежки подвизи. Неговият опитен наставник Никифор се възхитил от строгия му подвижнически живот. Узнавайки твърдото му решение да бъде верен изповедник на името Христово, той го подстригва в монашество с името Игнатий. Благославя го и го изпраща за Цариград, където Игнатий вече е решил да приеме мъченически венец. Определя му за спътник опитния старец Григорий, който би могъл да го поддържа в мъченическия подвиг. В нощта преди неговата мъченическа смърт, се молил със сълзи пред чудотворна икона на Божията Майка да му помогне в мъченическия път. В тази нощ е укрепен от дивно Божествено видение: от иконата на Божията Майка на три пъти се явява светъл венец и застава над него.

На 8 октомври 1814 г. Игнатий е обесен, след като се е явил пред турски съд с думите: „Когато аз бях невръстно момче, принуден от вас, турците, дадох празна дума, че ще се отрека от моята вяра. А сега виждам нечестието на своето обещание и дойдох тук, за да си взема думата назад и да изповядам пред вас моя Христос – истинския Бог и Създател!“ Три дни след това старецът Григорий откупва мощите на мъченика и на 20 октомври пристига с тях в Света гора.

Чудеса

Един благочестив християнин дал на светеца преди неговата кончина кесия с малко пари, за да ги употреби за свои нужди. Не може да има съмнение, че по време на мъченията турците са взели от мъченика тази кесия. Но когато той е обесен, в същия час по чуден начин кесията с парите отново се намерила в пазвата на онзи човек. После той известно време раздавал от парите в тази кесия на мнозина бедни хора, но те не намалявали и не свършвали.

Един християнин, от желание да има при себе си светата кръв на Христовия мъченик, докато светецът е обесен и стражите спели, отишъл нощем, пробол с игла крака на мъченика и с изтеклата кръв напоил една кърпичка. Няколко дни по-късно той разгърнал кърпичката, но какъв бил ужасът му, когато видял, че на нея е изобразен кръст със светата мъченическа кръв! Същата тази кърпичка с кръста видели и много други християни, и се удивили на това Божие чудо.

В една от цариградските църкви на името на Пресвета Богородица веднъж дошли един бесноват и един парализиран човек. А монахът, който прислужвал там, имал при себе си шапката, носена от св. Игнатий по пътя към мястото на страданието и по-късно откупена от палачите. Този монах я поставил върху болните и призовал светеца. Тогава станало дивно чудо: веднага парализираният оздравял, а бесноватият се освободил от мъчението и станал отново със здрав разум.

Мощи на Св. Игнатий Старозагорски се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора. Обявен е от Българската православна църква за небесен покровител на Града на липите.

Нека по молитвите на светия преподобномъченик Игнатий и ние да бъдем избавени от злото, да се удостоим с Небесното Царство и с благодатта на Господа Иисуса Христа, на Когото подобава слава, чест и поклонение във вечни векове, амин!

В източния край на Стара Загора се издига новопостроения храм, който носи името на Св. Игнатий Старозагорски. Сградата и стенописите са напълно готови. Сега се изпълнява закупуването и поставянето на църковната утвар. Още през 2016 г. беше осветена криптата към храма – „Живоприемний източник“. Добре е да се знае, че в него тече лековита вода и има мощехранителница с мощи на 16 светци.

По решение на Старозагорския епархийски съвет и с одобрението на Светия Синод е учреден орден „Св. прмчк Игнатий Старозагорски“. Първият му носител стана Българският патриарх Неофит.  На 1.10.2017 г. на церемония в църквата „Св. Богородица“ Старозагорският митрополит Киприан връчи отличието на Негово Светейшество за приноса му за духовното и нравствено израстване на българския народ.

Росица Ранчева