Улица в Италия ще носи името на Васил Левски

В италианското градче Болгаре в областта Ломбардия  днес – на 7 октомври 2021 г. ще бъде открита улица на името на Апостола на свободата Васил Левски, предаде БНР.

Идеята е на генералния ни консул в Милано Таня Димитрова. На събитието ще присъства посланикът на България в Италия Тодор Стоянов, както и делегация от община Враца.

Градчето Болгаре с население около 7000 души

e в съседство на град Бергамо. Съществува от времето на Римската империя. Според историци връзката между България и името му се дължи на българите, появили се в него през VI век. Повод за отбелязване на тази връзка е откриването на улица в нов негов  квартал на името на една от най-забележителните личности от нашата история Васил Левски.

Ще присъстват освен представителите на българската дипломация,

начело с посланик Тодор Стоянов, така и кметът на Болгаре Лучано Редолфи, делегация от Враца, водена от кмета на града Калин Каменов и други официални лица от италианска и българска страна.

Художникът Алцек Мишев, чийто прадядо е крил у дома си Левски,

ще разкаже за българския революционер. Българската певица Никол Паласчева от италианския X Factor с псевдоним Ника Парис ще изпее националния ни химн.

Кметствата на Болгаре и Враца ще подпишат споразумение за сътрудничество.