Старозагорската опера открива своя нов оперен сезон на 29 и 30 октомври със суперпродукцията на операта АТИЛА

Държавна опера-Стара Загора ще открие своя нов оперен сезон със спектакъла на операта  АТИЛА от Джузепе Верди. Съвместната продукция на Държавна опера-Стара Загора и Театро Лирико-Каляри, Италия ще бъде представена на 29 и 30 октомври от 19.00 часа на сцената на Операта . „Атила“ е първата за България от подобен род сътрудничество продукция, която се подготви, за да бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участваха равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищния декор за грандиозната постановка. Премиерата на спектакъла на операта „Атила“ се състоя на 27 септември 2019 в Каляри, Италия. Адаптирана версия на мегапродукцията бе представена в Стара Загора на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ през лятото на извънредната 2020 година. Сега в Стара Загора пристига целият екип на постановката, който ще постави спектакъла в неговата оригинална режисьорска версия.

На 29 и 30 октомври зрителите ще видят  една впечатляваща класическа постановка със силен акцент върху автентичността на костюмите и епохата. Драматичната история в ранната вердиева творба за разрушителното нашествие на хуните в Италия начело с техния жесток вожд Атила, за любовта и предателството, ще оживее в умелото „съжителство” на голямата италианска традиция и високите технологии. Режисьорът на постановката Енрико Стинкели – освен че е режисьор и радиоводещ, е запален зрител и „благодарение на предаването „Баркача”, което водя, вярвам, че усещам пулса на вкусовете и настроенията на италианската и международната публика“. Той предупреждава за „масова умора от изкривено препрочитане на произведенията“ и настоява, „че актуализирането на заглавието трябва да се осъществи преди всичко чрез технологичен и визуален език“. Това е причината част от разказа на представлението, което той предлага, да бъде поверено на използването на мултимедията, която създава внушението за големите масови сцени (битката и ордата от варвари) и за определени архитектурни елементи (портите на Рим). Един вид късометражна кинопродукция, в която режисьорът работи по двойна пиеса – театралната и визуалната.

В костюмите художникът Салваторе Русо разгръща солидната италианска традиция с пищни, богати дрехи и акцент към детайлите. Докато за осветлението, Стинкели използва най-модерните технологични инструменти.

На диригентския пулт на 29 и 30 октомври ще застане италианецът Якопо Сипари, хормайстор Младен Станев. Съзвездие от оперни гласове са привлечени в главните роли. Басът Юлиан Константинов ще се превъплъти в ролята на хунския вожд Атила – роля, донесла много успехи и признание на певеца у нас и по световните сцени. На 30 октомври ролята на Атила ще изпълни великолепният бас Ивайло Джуров. В ролята на Форесто зрителите ще видят румънския тенор Даниел Магдал и за първи път – тенора Ивайло Михайлов, в ролята на Одабела – Таня Иванова и Йоана Железчева, а в ролята на римския пълководец Ецио – Александър Крунев и Нико Исаков.Участват още солистите Александър Марулев – в ролята на Леоне, Ивайло Йовчев /Улдино/, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.