Светлин Стоев е носител на “Тракийският конник“ на Есенния салон в Стара Загора

За 61-вото издание на традиционния Есенен салон на старозагорските художници за 2021 г., голямата награда – пластиката „Тракийски конник“, дело на скулптора Александър Козаров, стана притежание на художника Светлин Стоев . Тя му се присъжда не само за внушителната му творба „Моята молитва“, с която участва в салона, но и за цялостното му представяне през годината. Освен това, г-н Стоев показа и активна гражданска позиция, като се включи в благотворителната акция на Старозагорския митрополит Киприан за закупуване на сложна апаратура за нуждите на Онкологичния център в Стара Загора.

През последната година Светлин Стоев е настроил рецепторите си и таланта си по пътя към Бога и православната вяра. Такава беше самостоятелната му изложба, подредена в двора на Старозагорската митрополия под надслов „И още бди Иисус и проверява българската кръв“. Такова е и живописното мащабно платно, разположено върху резбован дървен кръст.

За наградата на Есенния салон са били предложени още Валентин Дончевски и Злати Златев . Те получиха специални грамоти.

За първи път Есенният салон присъди отличие и за стимулиране на млад автор. Това е студентката от Тракийски университет Джулиана Гутева. Прави приятно впечатление участието на много млади автори, предимно от Педагогически факултет на Тракийски университет. Успешен дебют в салона направи и третото коляно от фамилия Златеви (дядото Злати Златев, бащата Георги Златев, майката Ани Златева) – Зорница, която е студентка в Педагогическия университет в Пловдив.

За салона са постъпили 94 работи от 47 автори. Журито в състав Милен Алагенски, Тошо Стефанов и Петър Петров са селектирали 68 работи от 45 автори. Преобладава живописта. Има рисунки с туш, интересна малка пластика и няколко икони.

Есенният салон се организира от Представителството на Съюза на българските писатели – Стара Загора със съдействието на Община Стара Загора.

Творбите могат да бъдат разгледани и закупени до края на месец октомври т.г. в зала „Лубор Байер“.

Росица Ранчева