150 години градът на липите и поетите гордо носи  името Стара Загора

Със света божествена литургия в катедралния храм „Св. Николай“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан започна 5 октомври 2021 г. – Денят на Стара Загора . И въпреки, че празникът беше отменен от кмета, поради трагични инциденти , площадът пред общината беше с ученици и граждани, дошли да споделят големия ден на любимия град.

На събитието присъстваха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, президентът на Република България Румен Радев, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, общински съветници и общественици.

Под звуците на химна „Мила, Родино“, изпълнен от Военния духов оркестър с диригент кап. Цветомир Василев, с военен церемониал бяха издигнати Националният трибагреник и знамената на Стара Загора и на Европейския съюз.

Стара Загора. 150 години, ти, с високо вдигната глава носиш името Стара Загора.

150 години ние те обичаме така, както родолюбивите старозагорци, които на 5 октомври 1879 г. положиха камъка за възстановяването ти, от поредното унищожително опожаряване.

150 години от както не намаля, а се увеличи любовта на чадата ти към теб.

Днес е празник, но не ни е празнично, защото съпреживяваме две големи трагедии, сполетели невинни млади хора и техните семейства.

Стара Загора е стара, защото е многовековна, мъдра и изстрадала. Но и защото винаги е устоявала на превратностите на живота.

За нашата Стара Загора, на нейното настояще и бъдеще думи на кмета Живко Тодоров:

Искаше ми се днес, да се обърна към Вас с празнично слово, но събитията от последните дни не ми позволяват това. Затова искам да Ви кажа следното: Преди 142 години, когато се полага първият камък за възстановяването на Стара Загора, Александър Богориди и интелектуалците на града го правят с идеята да създадат модерен европейски град, в който всеки може да отглежда своето семейство.

Всяка държава и всеки европейски град имат свои правила, които всеки трябва да спазва. Само върховенството на закона може да гарантира, че няма да бъдат нарушени правата на другите хора.

Днес ние нямаме външни врагове. Няма кой да ни напада. Но най-големият ни враг е сред нас, в обществото. Това е агресията, агресията по пътищата, грубото погазване на закона, липсата на толерантност и уважение. Затова Ви призовавам да бъдем като нашите предци. Да бъдем достойни. Да живеем в общество, в което не материалното, не скъпата кола и вещи, не показността и суетата са на дневен ред, а моралът и духовните ценности. Това зависи от нас. С нашите действия определяме в каква България ще живеем.

Честит празник!“

Президентът на Република България Румен Радев направи обръщение към старозагорци с думите:

Благодаря за поканата и възможността да бъда заедно с Вас. В прекрасната слънчева Стара Загора за мене е чест да споделя деня на Вашия град. На днешния ден през 1879 г. е поставен основният камък за повторното въздигане на Стара Загора от пепелището на войната. Този символичен акт съвпада с полагането на основите на нова България, с установяването на българската държавност след дълго историческо забвение.

Днес, 142 г. по-късно, аз съм убеден, че ако можеха Вашите предшественици от това време да видят изграденото през годините, те щяха да бъдат удовлетворени и с чувство на изпълнена мисия.

Макар събитията от последната седмица в Стара Загора да хвърлят сянка върху днешния празник, те ни напомнят, че можем да се справяме с проблемите, с негативните тенденции в нашето общество, само когато солидарността и съзиданието стоят над агресията, над безотговорността и над бездействието. Тези събития ни напомнят, че човешкият живот и здравето на нашите деца, са най-висша ценност и ние трябва да бъдем безкомпромисни и единни в тяхното опазване.

Искам да поздравя кмета и неговия екип за изразената решителност и действия да се справим най-сетне с това негативно явление, с твърдото убеждение, че можем да бъдем успешно, проспериращо общество само когато то се гради на отговорността на всеки един от нас.

Що се отнася до утрешния ден, градим го днес. Вярвам, че само с единни усилия, ние като нация можем да се справим с всички предизвикателства и да направим утрешния ден на нашите деца по-добър, по-сигурен и по- светъл.

Бъдете здрави! Честит празник!“

Всяка година на този ден Стара Загора отличава най-светлите и заслужили личности, допринесли за благото на града ни. На основание чл. 21, т.22 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, с Решение No 1198 на Общинския съвет с отличието „Почетен гражданин на Община Стара Загора“ се удостоява проф. д-р Иван Георгиев Божков.

Проф. д-р Божков е утвърден и авторитетен учен в областта на животновъдството и ветеринарната медицина. Той е с над 150 научни труда, учебници и помагала; първи ректор на Тракийски университет Стара Загора; председател на Общински съвет Стара Загора за мандат 1999/2003 г.; депутат във Великото народно събрание; личност с активна гражданска позиция.

Кметът Живко Тодоров окичи с огърлието проф. Божков.

Румен Радев връчи Почетния знак на президента на Република България на проф. д-р Иван Божков, Почетен гражданин на Стара Загора с думите: „Обикновено връчвам Почетния знак на видни заслужили българи – професионалисти, общественици, в Гербова зала на президентската институция. Но какво по-голямо признание и удовлетворение за личност като проф. Божков от възможността да връча този знак пред всички Вас -старозагорци, на които той е отдал целия си съзнателен живот като човек, като преподавател, като учен, като общественик. Поклон!“

Ето и думите на проф. д-р Иван Божков:

Уважаеми съграждани, за мене е голяма чест и удоволствие в този свят ден – Денят на Стара Загора, да ми бъдат връчени тези високи отличия. Аз съм част от Стара Загора. Част от гражданите на Стара Загора, от научния и обществен живот на Стара Загора.

Създаването на университета, това светилище за Стара Загора и за България, е плод на колективните усилия на инициаторите, на общинската и областната администрации, на Старозагорската митрополия, на всички граждани на Стара Загора и на академичната общност. Той е плод на единодействието и единомислието за решаване на проблемите в Стара Загора. Радостен съм, че Стара Загора е символ на единството, когато се решават кардинални проблеми за града и за държавата. Той е еманация на неговата дейност. Това съм преживял и като ректор на Тракийски университет и като един от неговите създатели, и като общински съветник, и като гражданин на Стара Загора.

Има една древна поговорка, която казва, че всеки дълъг път започва с първите крачки. И аз смятам, че създаването на университета ще пребъде във вековете. Първите крачки които направихме бяха да се поставят основите на Тракийски университет. Да се трасира пътят, да се поставят жалоните за неговото развитие. Радвам се, че в момента ректорското ръководство на Тракийски университет начело с неговия ректор доц. д-р Добри Ярков с активната подкрепа на Община Стара Загора, на кмета Живко Тодоров, на Общинския съвет се развива успешно и е един от модерните университети на България. Университет е с визия за бъдещето. Той е неразделна част от живота и на Стара Загора и на България.

В Стара Загора – нашият древен, но и модерен град има много паметници, издигнати през хилядолетната история на града ни. Стара Загора почита историята си. Но има два паметника- единият е на изток . Това е Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Посветен е на тези, които отдадоха живота си за свободата и за рода български. Другият паметник е на запад – на Божия връх, където се издига величествената сграда на Тракийски университет – символ на ученолюбието на старозагорци, на ролята на науката и образованието за развитието на града и на държавната ни.

Благодаря за връчените ми високи отличия. Аз отнасям почетния знак към всички, които бяха съпричастни и допринесоха за просперитета на университета и на града ни!

Честит празник, уважаеми съграждани! На многая и благая лета Стара Загора и Тракийски университет!“- каза в словото си проф. Божков.

Един от най-важните стремежи на Стара Загора винаги е бил подкрепата за младите ни наследници. За да добрува нашият град следва да ги научим на отговорност и опит при вземането на решения. Вече толкова години, първият в страната Младежки общински съвет показва, че е качествена форма за непосредствено участие на младите хора в живота на общността, в решаването на проблеми, в даването на идеи и предложения относно тяхното израстване и формирането им като личности.

За 25-та поредна година Стара Загора избра своя млад кмет на града. Това е Гергана Желева от СУ „Максим Горки“ . По традиция младият кмет има честта да получи символичния ключ на града от кмета Живко Тодоров.

В ден като днешния искам да Ви призова да бъдем отговорни, да спазваме правилата в обществото, да се ангажираме и да ценим живота и свободата си. Ангажирам се да спазвам всичко това“ – каза Гергана Желева.

В парк „Пети октомври“ пред паметника Защитниците на Стара Загора и символичния камък за възстановяване на града бяха поднесени венци и цветя от признателните граждани и гости.

Росица Ранчева