Панихида в памет на Старозагорския митрополит Павел отслужи митрополит Киприан

Панахида в памет на Старозагорския митрополит Павел/ 1882-1940/ отслужи пред гроба му в двора на митрополитския храм „Св. Димитър” Старозагорският митрополит Киприан . Това стана в деня, когато на 5 октомври 2021 г. се отбелязват 81 години от блажената кончина на втория старозагорски архиерей.

Ревностен в своето архипастирско служение, митрополит Павел с любов и крепка вяра отдава силите си за развитието и благоустройството на Старозагорска епархия. Като достоен наследник на своя предшественик по катедра, митрополит Методий и продължител на неговите дела, припомни в словото си митрополит Киприан.

Митрополит Павел Старозагорски е един от най-ярките представители на второто поколения православни пастри в историята на Третата българската държава. Той е първият председател на Съюза на православните братства, избран на първия конгрес през септември 1926 г. в Казанлък. С усърдие благославя и участва в строителството на храмове, възобновяването на редица храмове и църковни сгради. По негова инициатива се изгражда и първият православен център „Свети Пантелеймон” в село Ягода.

Преподавателят в Богословския факултет и негов съвременник проф. Димитър Дюлгеров го характеризира като “Човек на дълга”, а в спомените си за него Българският екзарх Стефан пише: “Той бе скромен в живота, дивен в делото и служението. Работеше не за похвала, а за полза на Църквата… Не познавам другиго с такава огромна логическа памет. Той бе като фотографически апарат . Запечатваше всичко в съзнанието си и го изнасяше на показ, когато бе нужно. Той бе скромен като теменужка. Достойно и мъдро изпълняваше възложените му задачи.”

Д-р Румяна Лечева/БТА