На 130 години става старозагорският парк „Пети октомври“

Парк „Пети октомври“ или „Градската градина“ се намира в центъра на град  Стара Загора. Създаден е през 1891 г. върху площ от 20 дка. Тук се намира „Паметник на падналите в боя при Стара Загора 19 юли 1877 г.“, издигнат на 19 юли 1902 г. В близост до него е символичният основен камък, с който започва възстановяването на разрушения град. Паркът се е казвал „Цар-Борисовата градина“ на името на княз Борис Михаил Покръстител.
На 24.VІІ.1877 г. за първи кмет на Стара Загора е назначен известният поет и общественик Петко Р. Славейков. В Стара Загора той живее и работи от февруари 1876 г. до средата на 1877 година. Привлечен е за главен учител в Светиниколското класно мъжко училище, където преподава български език, история и други предмети.
На 23 септември 1879 година (5 октомври нов стил) Алеко Богориди – генерал-губернатор на Източна Румелия, в присъствието на Търновския митрополит Климент (Васил Друмев), на кмета на Стара Загора Иван Салабашев, на служебни лица и много граждани,  полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Строителният план е дело на австро-унгарския архитект Лубор Байер. Поради това днес 5 октомври е официалният празник на града. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името „Богориди“, сред неразчистените още разрушения. За бъдещите поколения е оставено послание на мястото, където днес е парк „Пети октомври“.
На 16 юли 1987 г. на заседание на Изпълнителния комитет на тогавашния Общински народен съвет се приема на датата 5 октомври да се чества Денят на Стара Загора. На 5 октомври същата година се приема статут на Деня на Стара Загора, а официалното честване е предвидено за 1989 г., когато се отбелязват 110 години от възстановяването на града.