Графикът Михаил Косев вдигна изложба в родната Стара Загора

На 28 септември 2021 г. в западната зала на Старозагорската художествена галерия беше открита изложба на графика Михаил Косев. Представени са над 50 графики и рисунки от различни периоди на творчеството му.

Ще спра вниманието Ви на някои от особеностите на изкуството на Михаил Косев, каза пред многобройната публика директорът на Галерията, изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев. – Една от тях е натрупаната още в младежките години мъдрост, неговата философия за човека, за страданията човешки, за полета, който често присъства в работите му… В тази мъдрост той прехвърля мостове между миналото и съвремието. Почти няма творба, в която да не намериш и едното и другото, а сред тях най-важното – разсъждението за човека.

Михаил Косев е роден рисовач, човек, който мисли с рисунката. Заедно с това той владее перфектно графичните техники. Още твърде млад художник, а и до ден днешен той има изградена собствена стилистика“ – сподели професорът.

В още няколко сфери на изобразителното изкуство се реализира успешно изтъкнатият старозагорец – монументалното изкуство. Той, заедно с Илия Петков, Наско Настев и Коко Джамбазов са автори на фриза върху Универсалния магазин в центъра на Стара Загора. На западния вход на града има сграда с много голям калкан – чудесна композиция с графито, който е дело на Мишо Косев и Илия Петков

Косев има сполучливи участия и в пространственото оформление на големи и важни обекти. Хубаво е да знаем, че той е в основата на онова, което дава визията на Регионалния исторически музей, на Музей „Литературна Стара Загора“, на музейната експозиция „Поп Минчо Кънчев“ в село Коларово, на Метоха в митрополитската църква „Свети Димитър“, на етнографската сбирка в с. Тъжа и др.

Към това трябва да се прибавят илюстрациите на десетки стихосбирки. Те не са образен разказ на онова, което е записано в стиховете, а „паралелен слалом“.

Заедно с брат си, художникът Димо Генов, е автор на копието на знамето на Старозагорското въстание от 1875 г., както и на първата и втора реплика на Самарското знаме, от общо направени 5.

Тази изложба, която има ретроспективен характер, за всички нас от Художествената галерия е въпрос не само на среща на старозагорци с някой от работите на Мишо Косев , каза проф. Добрев.- Мишо Косев беше уредник на отдел „Графика“ тук от 1982 г. до пенсионирането си. Обичаме го, защото е безспорен талант, че е човек, който носи у себе си душа заредена с любов, заради чистотата на разсъжденията му . Михаил Косев е част от онова поколение, което даде на българското изобразително изкуство най-големите успехи на графиката. Няма как да разглеждаме националната графическа школа през 70-те – 90-те години на ХХ в., без присъствието на Михаил Косев. Той беше и остава част от тези знаменити десетилетия на българската графика.

Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора припомни приноса на Михаил Косев през годините в обществения и културен живот на родния град, благодари му за всичко сторено и му пожела нови творчески успехи.

Авторът обясни защо от много години не е правил самостоятелна изложба с думите:“Да направи човек изложба означава да се съблече гол през „Верея“ и да тури надпис:“Вижте ме -това съм аз!“ На всичко отгоре, хората виждат и какво си мислил. Т.е. виждат те отвън и отвътре. Минал съм през много изложби, но като че ли за първи път нещо трябваше да покажа на публиката, която безкрайно много уважавам…

Идват ми на ум мисли на съвременен индийски философ, починал през 1990 г. на 99 години, който казва:“Дълбоко в душата на всеки старееш човек се намира един младеж, който неистово се чуди какво става около него“. И докато се чудим какво става около нас, аз Ви пожелавам да Ви се случат много хубави неща! Благодаря Ви!“

Михаил Косев е роден на 10 октомври 1945 г. в Стара Загора. През 1964 г. завършва средно образование в Първа гимназия. През 1968 г. постъпва във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ в класовете на професорите Васил Стоилов и Никола Хаджитанев. През 1971 г. негови творби са включени в Третата регионална младежка изложба. Започват редовни негови участия в общите художествени изложби в Стара Загора. През 1972 г. завършва висшето си образование с дипломна работа, която за първи път в историята на университета е защитена с „Отличен с похвала“. През следващите десетилетия негови графики са включени в редица национални и международни изложби. През 1980 г. е награден с Наградата за литература и изкуство „Стара Загора“. През 1984 г. е приет за редовен член на СБХ.

Негови работи са притежание на галерии и частни колекционери у нас, Русия, Унгария, Полша, Германия, Франция, Виетнам, Перу, Мексико и др.

Изложбата ще остане до 20 октомври 2021 г.

Росица Ранчева