Фото изложба на Епископската базилика на древния Филипопол гостува в Стара Загора

На 27 септември 2021г в салона на Музея на религиите в Стара Загора официално беше открита експозицията „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“ . Върху 25 пана и информационни табла са показани късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.

Откриването на изложбата е по повод Световния ден на туризма – 27 септември, каза в словото си Милена Желева, зам.кмет по култура в Община Стара Загора. – Нека всичко лошо остане назад и никога не се връщаме към тези трудни за туризма месеци и години, които преживяхме. Приветствам с добре дошла Радост Иванова, която е изпълнителен директор на управлението на Тракийски туристически район. Ние вярваме, че това партньорство и сътрудничество ще продължат много активно. С колегата ми от Пловдив- Петър Панов водим постоянни разговори, така че това няма да е първата и последна изложба. Съответно Стара Загора ще върне визитата си в града под тепетата. След това тези изложби ще живеят нов, собствен живот“.

Най-напред благодаря от името на Тракийски туристически район и от собствено име на г-жа Желева- зам.кмет на Община Стара Загора, на която принадлежи идеята чрез изложбата да отбележим този хубав празник, сподели Радост Иванова. – Надявам се да създадем традиция, която да продължи и във времето.

Изложбата представя мозаечното наследство на Филипопол – античното име на град Пловдив, на три от най-големите мозайки . Най-голямата от тях е на Епископската базилика, чиито мозайки имат завидната площ от 2000 кв.м. Били са разположени на две нива. В предложената експозиция е представена малка част от тях. Надяваме се тази изложба да предизвика любопитството Ви и да посетите всяка от сградите в Пловдив“.

Според директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев „няма по-подходящо място за експониране на изложбата с мозайки от антични базилики от Музея на религиите. Тук имаме няколко пласта на историческото развитие: най-ранният е от култово-желязната епоха- това е времето VІІІ-VІ в. пр. Хр. ; след това -тракийско светилище; средновековна гробищна църква; мюсюлмански храм. Според древните автори Филипопол и Берое са двата града, които красят провинция Тракия. В Стара Загора също имаме епископска базилика, която се намира под сградата на Пощенската палата. Връзките между Филипопол и Берое са били много силни в културно отношение. Имало е мозаечни школи, характерни и за двата града, които са допринесли за развитие на културата и през средновековието…“

Изложбата представя частично Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини. С тези три сгради Пловдив е кандидатствал да бъде включен в съкровищницата на ЮНЕСКО. Кандидатстването за Европейска столица на културата е другият повод да се разкрият базиликите изцяло. Текстовете в таблата са написани на български, английски и немски език, т.е. посетителите ще могат да се запознаят с интересни факти от археологическите обекти.

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г.
Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. Базиликата е широка 36 м, дълга над 90 м и е с впечатляваща архитектура – централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (платформа за епископа и духовенството).
Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата.
Църквата била сърцето на християнския живот в града между IV и VI в. преди да бъде разрушена и изоставена, може би в резултат на силно земетресение. Но историята на мястото е много по-богата и обхваща поне 12 века.
Базиликата е построена върху развалините на антична сграда, вероятно от I в.сл.Хр. След изоставянето на църквата, през Х-ХII в. на мястото се появява голям християнски некропол с гробищна църква, украсена с изящни стенописи.
Епископската базилика на античния Филипопол заема централно място и в съвременен Пловдив. Тя е в близост до централния площад и католическата катедрала „Св. Лудвиг“ – един вечен пример за приемствеността на духовните идеи, които се предават от поколение на поколение през вековете.
Посетителският център на реставрираната базилика разкрива над 2 000 кв.м. римски мозайки от IV-VI в.сл.Хр., експонирани на две нива – първо ниво in situ и на втори етаж. Общата разгърната застроена площ на сградата е 4536 кв.м. Новоизграденият площад, зелени зони и обществени пространства е с площ 8 620 кв.м.
Върху мозаечните пана оживяват над 100 уникални медальона с различни видове птици – от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки, от бъбриви папагали до птичка, която храни малкото си.
Сградата включва и интерактивна детска „Зона на откритията“, която представя историята на базиликата по разбираем, вълнуващ начин, както и външна детска площадка, реализирана с дарение на EVN България.  Компанията подпомага създаването на интерактивна инсталация за виртуална реалност вътре в Базиликата. EVN изгради и една от първите станции за зареждане на електрически автомобили в Пловдив на паркинга на комплекса.
Комплексът разполага и със зони за събития, презентации, лекции, открити уроци, ателиета, пространство за временни експозиции и камерни концерти. Използвано е съвременно дигитално оборудване, презентационна техника и озвучаване от най-висок клас.
Обектът е първа категория, обявен за Културно-историческа ценност от Национално значение. През 2018г. кандидатурата на Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше вписана в Индикативната листа на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Експозицията вече е показвана в Париж, Лондон, Прага, а сега и в Стара Загора.

Изложбата може да бъде разгледана до 27 октомври 2021 година.

Според Милена Желева „Тракийският туристически район е най-силен от всички останали в страната. Причината е, че има ясна стратегия и цел. Стара Загора и Пловдив са на 90 км. разстояние. Опитваме се да правим рекламна стратегия, разработваме съвместни туристически маршрути и маркетингова стратегия за съвместни прояви“.

Росица Ранчева