Световен ден на туризма – 27 септември

Световният ден на туризма се чества ежегодно на 27 септември. Отбелязва се от 1980 г. по повод приемането на устава на Световната организация по туризъм.

Целта на тази инициатива е да се привлече вниманието на международната общественост към значението на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфери на обществения живот.

България и Световната организация по туризъм

Република България е приета за пълноправен член на СОТ на 21 януари 1976 година. В рамките на СОТ страната ни е част от Регионална комисия Европа. Сътрудничеството на страната ни с организацията подпомага за провеждането на държавна политика за устойчиво развитие на туризма, за следване на световните тенденции за развитие на туризма и представяне на България като атрактивна целогодишна туристическа дестинация.

В България денят се отбелязва с редица събития – вижте някои от тях, които предстоят.

Преход до Сините камъни над Сливен

Дирекцията на природния парк „Сините камъни“ кани почитателите на природата на поход в Сливенската планина на 27 септември, по повод Международния ден на туризма.

Походът ще започне с беседа и указания в 9.00 часа от информационно- посетителския център „Хайдушка пътека“. Маршрутът ще бъде „Хайдушка пътека“ – „Карандила“ – „Сечени скали“ – панорама към „Попстанчови скали“, „Голяма чаталка“ – скален феномен „Халката“ – Долна лифтова станция.Времетраенето е около пет часа. Необходими са удобни и подходящи затворени обувки, връхна дреха, по възможност дъждобран, вода, сандвичи, съветват от парковата дирекция.

Преход до водопад Скакля

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Община Враца организират на туристически преход до водопад Скакля. Сборен пункт е Природозащитен център „Натура“ с начален час 9:00 часа. Предвиденият маршрут е: Природозащитен център „Натура“ – водопад „Скакля“ – м. „Кривите“ – кв. „Медковец“. Преходът предлага обзорни гледки и красиви есенни пейзажи във Врачанския Балкан. Осигурен е квалифициран водач от Дирекцията на парка. Походът е безплатен за всички участници.

Повече информация и записване на тел: 092 66 03 18 или на място в Природозащитен център „Натура“.

Изложба в Музея на религиите в Стара Загора

Световният ден на туризма ще бъде отбелязан в Стара Загора с представянето на изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“. Официалното откриване на експозицията ще бъде в 17:30 часа в Музея на религиите. Тя включва 25 фотографии и информационни табла, показващи великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.Изложбата до момента е представена в 6 държави и ще може да бъде разглеждана до 27 октомври 2021 г.

Откриване на източния сектор на Античния стадион в Пловдив

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, който се намира под магазина на H&M на Главната улица в Пловдив, отваря врати за посетители в Световния ден на туризма – 27 септември.

В първите минути след отварянето гид на посетителите ще бъде археологът-проучвател на обекта Мая Мартинова-Кютова. Посещението ще става с билет на цена 5 лева.