Безплатен градски тур тръгна по следите на „Пиеро“

По повод провеждането на дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ Община Стара Загора в партньорство с Държавен Куклен театър Стара Загора организират два пъти нов безплатен градски тур от поредицата „Стара Загора – неразказани истории по правите улици…“.

Първият тур се проведе на 26 септември 2021 г. Следващият е утре на 28 септември (вторник) от 18.00 часа с начална спирка Туристически информационен център.

Екскурзовод е д-р Мария Славчева – градският изследовател и доктор по социална антропология в Туристическия и информационен център Стара Загора. Сладкодумно и атрактивно, тя представя емблематични места, свързани със станалия традиционен международен форум.

По време на тура си разказахме истории, които са се случвали на всеки две години по време на фестивала, разказа за Dolap.bg д-р Мария Славчева, Говорихме за магията на кукления театър, как да оживим една кукла. Каква е разликата между кукления театър за деца и за възрастни. Обърнахме внимание, че Държавен куклен театър Стара Загора е пионер в създаването на постановки за възрастни. Това е неговият изключителен принос. „Пиеро“ е първият фестивал на Балканите отново с фокус към кукления театър за възрастни. За съжаление порасналите момичета и момчета забравят, че също могат и трябва да играят. По този начин много от проблемите, които ни заобикалят, много по-лесно биха се представили и разрешили чрез игра“.

По време на маршрута д-р Мария Славчева и участниците в тура, в болшинството почитатели на куклено-театралното изкуство, споделяха за Комедия дел арте, кой е Пиеро, кои са Арлекин и Коломбина…

Пиеро (на френски: Pierrot) е френският вариант на италианския персонаж Педролино от италианската комедия дел арте и пантомимата.

В превод името е умалително и галено на Пиер – малкият Пиер. Появява се за първи път през 17 век в Париж в трупата на пътуващите италиански комици. Пиеро е тъжен клоун,който мечтае за любовта на Коломбина, която обикновено го оставя заради Арлекин. Облечен е изцяло в бяло, с широка блуза с големи копчета и широк бял панталон. Не носи маска, но лицето му е боядисано в бяло. В редки случаи носи, шапка, която е конусовидна. Той е ловък слуга, който се крие под маската на добродушието.

В края на 19-и и началото на 20 век той става един от най-популярните герои. Изобразен е в картини на Антоан Вато, Пол Сезан, произведения на Александър Блок и други.

Маршрутът започва от Туристическия информационен център. Първата спирка е от югоизточната страна на Стария театър. Там се споделя въобще за театъра и неговите корени. Колко е важно да се разказват истории по най-различни начини. Става дума и за Античния форум „Августа Траяна“, където освен гладиаторските битки , най-вероятно е имало и други зрелища за римската аристокрация.

Пътят минава през парк „5 октомври“ и „Пикаещото момченце“ над чешмичката, за което има много за разказване. От ларгото, групата тръгва край катедралния храм „Св. Николай“ и преди да спре пред Къщата на архитект Димов, разглежда експонираните плакати на оградата на родния дом на поета Веселин Ханчев от Международното триенале на сценичния плакат- София- „Фестивал. Театър. Плакат“. Разговорът се води за плакатите, за смисъла на символите в тях, за заложената проблематика и посланията им.

В Къщата на арх. Димов пред сценографската изложба на Клаудия Орос от Будапеща, Унгария, става дума за куклите в куклените театри – различни видове и начини за воденето им, за особеностите при детските представления и тези за възрастни, за сценографските проекти – които са неразделна част от постановките…

Турът завърши в Старозагорския куклен театър, където домакините разказаха подробности за фестивала. Всички имаха възможност да общуват с дигитално оживената кукла Жабока -Принца.

Следващият тур „По стъпките на Пиеро“ е на 28 септември 2021 г. от 18:00 ч. с място за събиране Туристически информационен център.

Росица Ранчева