С фото-документална изложба Държавен архив участва в „Нощ на изкуствата“

На 24 септември 2021 г. за 16- ти пореден път Държавен архив Стара Загора се включва в „Нощ на изкуствата“ с фото-документална изложба. Тази година тя е посветена на артистичното семейство Рене (Райна) и Стоян Йорданови. Тя е оперна певица, дългогодишна солистка в Старозагорската опера и „Почетен гражданин“ на Стара Загора за 1993 г. Съпругът ѝ е художник, работил дълго време като преподавател по изобразително изкуство. Занимава се със сатира, театър, критика и поезия.

Изложбата е подредена в читалнята на архива, където може да се види за Деня на Стара Загора – 5 октомври, включително и до 10 октомври., когато е професионалният празник на архивистите. Необходима е предварителна заявка, за да се спазят всички противоепидемични мерки.

В „Нощ на изкуствата“ освен експозицията в читалнята, гостите могат да видят и презентация за артистичното семейство, която ще се представи в дворното пространство от 19:00 до 20:00 ч., при спазване на противоепидемични мерки и дистанция.

Рене (Райна) Атанасова Георгиева е родена на 20 октомври 1911 г. в София. Рано остава сирак. Завършва Държавната музикална академия в София. Преподавател ѝ е и проф.Мара Маринова-Цибулка, съпруга на проф. Цибулка. През 1935 г. сключва брак с учителя по изобразително изкуство и художник Стоян Йорданов. От 1936 до 1942 г. семейството живее в Чирпан, където взема активно участие в културния живот на града. В Стара Загора се установява през 1944 г., когато е приета за солист на операта. Цели две десетилетия е водещ изпълнител и се превъплъщава в над 30 образа от оперни постановки. След пенсионирането си участва в концертните програми на международни есперантски форуми и чествания. През 1993 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Умира на 25 февруари 2000 г.

Стоян Йорданов е роден на 1 януари 1906 г. в с. Иниджия, Лозенградско. През 1912 г. семейството му се преселва в България и се установява в с. Тулово. По-късно в Казанлък се среща с Чудомир. Благодарение на неговото влияние формира бъдещите си интереси към живописта, карикатурата и литературата. От края на 20-те години датират първите му пейзажи, карикатури и стихотворения. Активен член е на Тракийското дружество. Обмисля издаването на хумористичен вестник „Челия“- пръв и единствен брой. След 1932 г. започва да печата политически карикатури и шаржове във вестниците „Пладне“, „Българан“, „Родопски страж“. Записва се и към театралната школа на Константин Сагаев. Завършва Художествената академия в София през 1934 г. със специалност „Обща декорация“. 1935 г. сключва брак с Райна (Рене) Атанасова. Работи като учител в с. Деково (Дупнишко) и гимназиален преподавател в Чирпанската гимназия. Рисува пейзажи от улиците и дворовете на града. Създава и поредица образи на възрожденци. Активно работи с децата в училище.

В началото на 40-те работи като преподавател и директор на гимназията в Гюмюрджина. От 1945 г. е директор ІІ-ра старозагорска гимназия. Член е на старозагорската група на художниците и чрез нея представя поредица от свои творби. По-късно е учител в училище „Васил Левски“.

Организира една самостоятелна изложба в края на 40-те год. Макар и пенсионер през 70-те год. той е преподавател в Института за детски учителки в града.

През 2001 г. Художествената галерия в Стара Загора представя голяма ретроспективна изложба с творби на Стоян Йорданов, а нейн куратор е проф. д-р Марин Добрев, директор на Старозагорската художествена галерия.

Калина Маджарова

ДА – Стара Загора