Световната оперна прима Анна-Томова Синтова днес празнува 80-тия си рожден ден

Световната оперна певица Анна ТомоваСинтова, известна като любимата певица на Херберт фон Караян, на 22 септември 2021 г. празнува 80-годишния си рожден ден в Залцбург.

Дипломният ѝ спектакъл „Евгений Онегин” от Чайковски е на сцената на родната Старозагорска опера на 8 юли 1965 г., където тя е в ролята на Татяна.

Сърдечна, мила, отзивчива, такава я познават в Стара Загора, припомни пред д-р Ема Жунич, завеждащ Учрежденския архив на Старозагорската опера и главен асистент в сектор „Музика” на Института за изследване на изкуствата към БАН. Днес разговаряхме за именитата ни съгражданка – артистка, прославила България по целия свят.

Анна Томова-Синтова е родена в семейството на интелектуалци. Баща ѝ е физик, преподавател в гимназията, а майка ѝ е певица в хора на Старозагорската опера. От съвсем малка Анна учи пиано и е на сцената сред артисти като Елисавета Йовович, Тоско Илиев, Рене Йорданова, Борис Христов, Георги Енев, Стойко и Софка Дикови, Миньо Минев…

По думите на д-р Жунич, възпитана в духа на предпочитания в България италиански оперен репертоар, тя започва своята кариера от сцената на операта в Лайпциг. Скоро спечелва славата на „певицата на Моцарт и Рихард Щраус“, но в репертоара ѝ присъстват и творби на Чайковски, Верди и Пучини. Специалистите не могат да решат в кой репертоар е по-добра, защото всички нейни партии са прецизно изработени, овладени и представяни със сърце.

През 1972 г. е приета за член на трупата на престижната Шатсопер в Берлин, където пее Дездемона, Тоска и Аида, Розина (Графинята) от „Сватбата на Фигаро“… Публиката я обожава.

През 1973 г. съдбата я среща с един от най-прочутите диригенти на XX век Херберт фон Караян и това поставя началото на едно изключително успешно сътрудничество. Тя става предпочитана певица за неговите постановки и концерти, както и за фестивалната сцена на Залцбург, където Анна Томова-Синтова е постоянен гост от 1973 г. до 1991 г.

Еталонни са съвместните им записи и филми през тези 19 години, отличени с множество международни награди” – изтъква д-р Жунич. И допълва: „Самият Караян е считал, че Тосканини не е имал щастието да работи с такъв глас като на Анна Томова-Синтова и е бил респектиран от факта, че тя може да вземе до диез в девет часа сутринта“.

Със състава на Ла Скала българката участва в турнето му в Япония през 1981 г. с вердиевите „Реквием“ и „Отело“, дирижирани от Карлос Клайбер. В ролята на мавъра Отело е Пласидо Доминго, а режисьор на постановката е Франко Дзефирели. В „Реквием“ си партнират с Николай Гяуров. Японската музикална критика определя гласа на певицата като „музикален инструмент“ и „морски полъх“, припомня д-р Жунич.

Анна Томова-Синтова е ангажирана по световните сцени, за най-престижните световни продукции, например 100-годишнината на Метрополитън опера в Ню Йорк, отварянето на Театро „Лисео” – Барселона след неговото реставриране с премиера на „Турандот” през 1999 г. и др. Испански критик отбелязва, че „за първи път слушателите са чули една изпята, а не изкрещяна Турандот” от Анна Томова-Синтова. Певицата никога не забравя и родната публика.

Тя е сред първите, които организират благотворителни концерти в подкрепа на опожарената през 1991 г. Старозагорска опера. Аристократи по дух, тя и съпругът ѝ Бети Синтов, напуснал скоро този свят, са сред благодетелите, направили редица дарения в родината.

Нашата Ани е удостоена със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ и е носителка на голямата награда „Христина Морфова“.

Обещала на Херберт фон Караян да пее, докато може, но и да предаде наученото, Анна Томова-Синтова всеотдайно работи за вокалната подготовка и за интерпретацията на конкретни партии с млади певци от цял свят. Тя самата споделя, че всяка сутрин се буди със съзнанието, че трябва да започне с репетицията си по пеене.

Кръглата годишнина певицата ще посрещне в Залцбург със семейството си: с дъщеря си Силвана, нейният съпруг Филипе и децата им Антони, студент в класа по пиано на Мюнхенската консерватория и Мария, учеща пеене в консерваторията на Грац.

Стара Загора очаква винаги с нетърпение срещите с тази велика българка, каза на финала на разговора ни д-р Ема Жунич.

Д-р Румяна Лечева, БТА