Чирпанлии откриват паметник на големия Никола Манев

Навръх Деня на независимостта на България (22 септември 2021г.) в 19:00 ч., в град Чирпан ще започне церемония по откриване на паметник на световно известния художник и голям родолюбец Никола Манев. Паметникът вече извисява ръст на малко площадче, където се пресичат две много важни улици, които водят към знакови духовни сгради – родната къща на

Яворов и къщата – галерия на Никола Манев, където е положена урната с праха му.

Мемориалът е дело на чирпанския художник и скулптор Владимир Кондарев.

„Фигурата на Никола е изправена. Висока е 2.5 м. С пиедестала, който е 60/60 см. става 3.10 м.“ Това съобщи на брифинг в Стара Загора авторът на паметника, който дарява на своите съграждани.“Отлят е от бронз. През цялото време ми помагаше Тодор Ганаров- инженер-леяр от Овощник. Той направи перфектна арматура, което ме улесни максимално.

Исках да пресъздам духа на Манев, неговата непринуденост, сърдечност, добронамереност. Винаги се завръщаше от Париж с картина и четки. Засичахме се на малкото площадче и отивахме да пием по кафе в кафенето под галерията…Не подминаваше никой и никой не го подминаваше. Мисля, че успях да му предам живот. Фигурата се получи достатъчно пластична“- сподели Кондарев.

Междувременно е направен референдум с чирпанлии, съгласни ли са площадът да носи името на Никола Манев. Разбира се, всички са казали „да“, но на 24 .09.2021 г. решение ще вземе Общинският съвет.

На пресконференцията присъстваха още директорът на Дирекция „Култура“ в Община Чирпан Тодор Иванов и директорът на Дирекция „Образование и социални дейности“ Ангелина Паскалева . Те уточниха подробности по провеждане на поредните „Празници на изкуствата „Никола Манев“. Ще започнат на 22 септември от 17:00 ч. в Къща-музей „Яворов“ с представяне на книгата на Георги Тошев „Тя, Цветана“, посветена на актрисата Цветана Манева, която ще присъства на събитието. След откриване на паметника на Никола Манев, на специална сцена ще се състои концерт на струнния квартет „Дестини“.

Владо Кондарев работи и по още един паметник – на поета Димитър Данаилов, дългогодишен уредник на Къща -музей „Яворов“. По думите му, фигурата на „Моряка“ е седнала, на любимата му пейка в Градската градина и наблюдава с любов минаващите си съграждани. Паметникът ще бъде официално открит на 3 декември 2021 г. по случай 100 години от рождението на Данаилов. По този повод се подготвя и сборник с най-добрите негови стихотворения.

И за още един градеж стана дума -изграждане на православен храм в землището на село Стоян Заимово. Първата копка на параклис с патрон Свети Пантелеймон на мястото, където преди столетия е имало голям храм , е осветил Старозагорският митрополит Киприан. Инициативата е отпреди близо 15 години. До сега са събрани 22 000 лв., но предварителните сметки показват, че ще се нужни още 10 000 лв.
Местността, където ще се построи параклисът, носи името Голямата черква. Проучванията през годините и преданията показват, че там в миналото е имало седем черковища и манастирчета, каза Тодор Иванов.

Росица Ранчева