Среща с автограф с поета Николай Милчев в Стара Загора

Библиотека „Родина”  Ви кани на 23 септември (четвъртък) на

СРЕЩА С АВТОГРАФ С ПОЕТА НИКОЛАЙ МИЛЧЕВ

и последните му сборници с разкази „Ябълковият  човек” и „Разтуряй, Злато моме, магиите”.

Водещ на срещата ще е старозагорската поетеса Екатерина Стратиева.

За автора

Николай Милчев е роден през 1958 г. в Плевен. Завършил е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност Българска филология. Автор е на поетически книги, както и на много текстове за детски песни, отличени с награди на фестивала „Verdi note“, гр. Батипалия, Италия, на либретото на детския мюзикъл „Таласъми без налъми“. Носител е на национални литературни награди. Негови стихове са превеждани в чужбина. Работи като учител по български език и литература в 105 СОУ в София.

За книгата

„За мен „Разтуряй, Злато моме, магиите” е книга-пътуване, а разказите са пътешественици. Това през цялото време означава преобразяване (подчертавам тази дума). Не е случайно, че първият разказ носи заглавието „Намерение за влак”. Влакът е там, където героят си го представя. Той се оказва самото детство – онези очи, които за пръв път виждат света и могат да го запомнят новосътворен, едновременно реален и нереален:„А влакът – единственият влак, който някога тичаше по нея, беше моето детство. И единствените пътници в тоя влак бяхме аз и двете ми гуменки”.

Ако продължа, рискувам да изброя всички интересни места, които читателите могат да видят, четейки „Разтуряй, Злато моме, магиите”. Те са познатите географски реалии от първата книга с разкази на Николай Милчев („Ябълковият човек”) – Гложене, река Вит, Тетевенският Балкан, но ако „Ябълковият човек” е книга за порастването на метафората, с която се възприема животът, то в „Разтуряй, Злато моме, магиите” метафорите са постигнали още по-плътно сливане с текста, като са заличили разликата между похват и същност.”

Магдалена Абаджиева

Срещата ще се състои от 17:30 часа в музей „Литературна Стара Загора” при спазване на всички противоепидемични мерки. Заповядайте!